måndag 15 april 2024

inloggad som

Ny ordförande till Connect – vars skånska änglar satsar mer

Efter att i flera år legat på strax över 20 miljoner kronor landade totalsumman för investeringar från Connect Region Syds affärsänglar på drygt 37 miljoner kronor 2017. Sedan årsstämman i torsdags har organisationen också en ny ordförande i Deniz Yildirim, grundare av Lundakonsulten tretton37.

Ökningen menar Connect Region Syds vd André Johansson är resultatet av en satsning på kärnverksamheten.

– Under 2017 framtidssäkrade vi vår verksamhet, vilket innebär att vi har ett tydligare fokus mot “investment readiness”. Tidigare tog vi emot bolag med potential, men utan krav på att de skulle vara i behov av att ta in kapital, säger André Johansson till Rapidus.

Under 2017 fick fler av de pitchande bolagen sina första investeringar – det handlar om 14 av 20 bolag som deltog i ängelnätverkets pitchevent. Investeringarna varierade från 350.000 upp till 11 miljoner kronor.

Rekordsumman drogs in av Gedea Biotech, som Rapidus tidigare skrivit om. Lundabaserade Gedea utvecklar en livsmedelsklassad behandlingskur mot bakterie- och svampinfektioner i underlivet.

Bland dem som fått sin första externa investering via Connect under året syns menskoppstillverkaren Flowcup i Malmö. Deras kassa fylldes på med en miljon kronor, vilket i storleksordningen ligger något under genomsnittsresningen på 2,6 miljoner kronor.

Utöver Deniz Yildirim tog även affärsängeln Filip Larsson och Avensia-grundaren Per Wargeus plats i styrelsen. Sedan tidigare sitter bland andra LU Holdings Linus Wiebe och Mannheimer Swartling-partnern Johan Lekholm i styrelsen.

Connect drivs av sponsring och ideella krafter, och syftar till att koppla samman affärsänglar med uppstartsbolag, vilket främst sker genom pitch-event. Under 2017 tillkom 30 nya ängelinvesterare i organisationens skånska gren, som i dag består av 125.

Under 2016 investerades 23 miljoner kronor genom Connect Region Syds ängelnätverk, medan motsvarande summa för 2015 låg på 21 miljoner kronor.

Felicia Frithiof

Efter att i flera år legat på strax över 20 miljoner kronor landade totalsumman för investeringar från Connect Region Syds affärsänglar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.