lördag 18 maj 2024

inloggad som

Medeonbolag bäddar för ny studie för behandling av MS

Medeonbolaget BTB Pharma fokuserar om sin verksamhet. Nu bäddar bolaget för en studie kring behandling av autoimmuna sjukdomar som multipel skleros.

– Vi har skalat ner och kör nu bara på behandling av MS. Där har vi ett nytt projekt på gång och har kommit så långt att vi satt ihop läkemedlet och ska få det levererat här i dagarna. Sedan ska det testas prekliniskt, säger grundaren och före detta Novo Nordisk-medarbetaren Thomas Bäckström till Rapidus.

Den prekliniska studien påbörjas vid månadsskiftet i Malmö/Lund och ska pågå i ett halvår. Tidigare fokuserade BTB Pharma även på behandling av typ 1-diabetes.

BTB Pharma kopplar ihop två läkemedel som redan finns på marknaden men som i dag används var för sig. I dotterbolaget BTB Emulsions produceras en emulsion av vatten och olja som används när läkemedlet ska in i kroppen. Läkemedlet som är under utveckling har en inhiberande, eller hämmande, effekt på immunförsvaret som är överaktivt hos patienter med multipel skleros.

Under 2017 fick BTB Pharma stöd för andra året i rad av Sten K Johnsons stiftelse och även från Vinnova.

Emily Binks

Medeonbolaget BTB Pharma fokuserar om sin verksamhet. Nu bäddar bolaget för en studie kring behandling av autoimmuna sjukdomar som multipel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]