tisdag 7 maj 2024

inloggad som

BrainLits ljusteknik installeras i Helsingborgs nya sjukhus

Lundabaserade belysningsföretaget BrainLit ska installera ett av sina adaptiva belysningssystem på Helsingborgs sjukhus nya neonatalavdelning. Det nya sjukhuset förväntas vara helt klart 2025 men BrainLits belysning ska installeras redan efter årsskiftet.

– Vi kommer samarbeta med experter för att ta reda på vad som är bäst för barnen. De är ju väldigt känsliga, desto mer ju tidigare de föds, säger Peter K Andersson, vd på BrainLit.

Företagets belysningssystem imiterar dagsljus och kan ställas in för att följa solens rörelse på himlen. På Helsingborgs sjukhus är tanken är att ljuset ska följa de för tidigt födda barnens utveckling under deras första månader utanför livmodern och anpassa ljuset efter deras behov. Ungefär som på recept, menar Peter K Andersson.

Inom kort ska BrainLit dessutom inleda ett projekt på en skola för autistiska barn. Förhoppningen är att belysningssystemet ska hjälpa barnen att prestera bättre.

– Det är viktigt för oss att göra saker som kan hjälpa många, snarare än att bara fokusera på inkomster, säger vd Peter K Andersson.

BrainLit har patent på ett antal delar av sitt belysningssystem, bland annat ljusmätaren. I dag har bolaget sex anställda men befinner sig enligt Peter K Andersson i en kraftig expansionsfas och lär rekrytera fler innan årsskiftet.

2016 ökade företaget sin omsättning till omkring fyra miljoner kronor, från 55.ooo kronor 2015. Största ägare är Peter K Andersson och entreprenören Tord Wingren, som är bolagets styrelseordförande och grundare. Bland övriga delägare finns Bert Nordberg och affärsängeln Anders Göransson.

Emiliano Strauss

Lundabaserade belysningsföretaget BrainLit ska installera ett av sina adaptiva belysningssystem på Helsingborgs sjukhus nya neonatalavdelning. Det nya sjukhuset förväntas vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.