torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ägaruppror mot Progenics köp av Exini

Amerikanska Progenics Pharmaceuticals plan att köpa noterade Lundabolaget Exini knakar i fogarna. Missnöjda investerare har startat ett uppror på nätet och hittills har ägare till 7,7 procent av aktierna anslutit sig – inte långt från gränsvärdet på 10 procent som krävs för att stoppa affären.

Progenics Pharmaceuticals bud värderar Exini till 58 miljoner kronor och innebär en rejäl premie jämfört med Exinis börsvärde. Men budet kommer också efter ett tufft år för Exini där kursen gått ner med 80 procent och bland småägarna jäser missnöjet över affären, som många menar inte tar tillvara potentialen i Exini.

I nätbanken Avanzas forum haglar kommentarer som ”skambud” och ”Bo Håkansson hade större visioner än så här” med syftning på den tidigare huvudägaren, avlidne finansmannen Bo Håkansson. Rent praktiskt organiseras upproret genom att missnöjda småägare lagt säljorder på 4,5 kronor per aktie för sina innehav, en bra bit över Progneics bud på 3,15 kronor per aktie. Hittills har ägare till 7,7 procent av aktierna på detta sätt signalerat att de tänker nobba Progenics bud.

Exini utvecklar diagnosstöd genom automatisk analys av medicinska bilder. Främsta tillämpningen är patienter med prostatacancer som spridit sig till skelettet. Bolagets mjukvara har funnits på marknaden ett antal år och säljs bland annat i Japan via avtal med Fujifilm RI Pharma. 2014 slutade med ett litet positivt rörelseresultat men i år har siffrorna åter pekat nedåt, med sjunkande omsättning och 6 miljoner kronor i förlust första halvåret. I januari tog bolaget in 22 miljoner i en nyemission.

Såväl Bo Håkanssons arvingar som styrelsen har ställt sig bakom affären som gör Exini till en del av Nasdaqnoterade Progenics, med ett 60-tal anställda och ett börsvärde på nära 400 miljoner dollar. Styrelseordförande Henrik Perlmutter menar att budet är bra med tanke på att Exini saknar nödvändig finansiell uthållighet.

– Alla bud är för låga tills man analyserat alternativen. Och gör man det ser man att alternativen är tio gånger värre. Det finns ingen garanti för att den här tekniken kommer slå. Bolaget har hållit på i 15 år och även om det sker en försäljning har man inte lyckats höja försäljningssiffrorna. Det kan krävas mycket mer pengar framöver, säger han till Rapidus.

Progenics bud löper ut på torsdag och är villkorat av att ägare till minst 90 procent av aktierna säger ja.

– De aktieägare som vill hänga med på Exinis teknikresa kan ju använda pengarna från den här affären och köpa aktier i Progenics, säger Henrik Perlmutter.
Erik Olausson

Amerikanska Progenics Pharmaceuticals plan att köpa noterade Lundabolaget Exini knakar i fogarna. Missnöjda investerare har startat ett uppror på nätet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]