torsdag 18 april 2024

inloggad som

EXTRA: Industrifondens superdeal i Skåne

Statliga riskkapitalbolaget Industrifonden får 160 miljoner kronor för sin andel i medicinteknikbolaget CellaVision i Lund, som nu säljs av. Det är Industrifondens hittills näst bästa affär i Skåne, efter Qliktech.

Som Rapidus rapporterade imorse i redaktionsbloggen Högerkanten säljer Industrifonden sina 15 procent av CellaVision. Köpare är svenska och internationella investerare, inklusive ett antal befintliga aktieägare. Transaktionen genomfördes av ABG Sundal Collier.

När Industrifonden gick in i CellaVision år 2000 var det först som långivare och sedan som aktieägare. Fonden var med sina 15 procent största ägare. Investeringsansvarige Lars Henriksson är mycket nöjd och berättar att fonden får in 160 miljoner kronor i affären.

– Ett fantastiskt bra bolag och en bra investering för oss. Vi kan nu återinvestera pengar i andra bolag. Det är även extra fint att veta att det här företaget levererar en produkt som gör nytta ute i vården, säger Lars Henriksson till Rapidus.

CellaVision utvecklar och säljer instrument för digital analys av blod och andra kroppsvätskor. Kunder är kliniska laboratorier, världen över. Under många år leddes verksamheten av Yvonne Mårtensson, men sedan i vintras är Zlatko Rihter vd.

Enligt Lars Henriksson är CellaVision Industrifondens näst bästa affär i Skåne hittills. Bäst är Qliktech, som 2011 såldes av för cirka 900 miljoner kronor med en massiv vinst och därmed blev fondens bästa satsning totalt sett genom tiderna.

– CellaVision seglar upp till att vara andra bästa investeringen i Skåne, säger Lars Henriksson.

Emily Binks

Statliga riskkapitalbolaget Industrifonden får 160 miljoner kronor för sin andel i medicinteknikbolaget CellaVision i Lund, som nu säljs av. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.