måndag 4 december 2023

inloggad som

Asiatisk lansering väntar skånskt spenatpiller

Den skandinaviska pilotlanseringen av det Lundautvecklade fetmapreparatet Appethyl verkar ha gett mersmak. Under 2014 påbörjade livsmedelsteknikbolaget Greenleaf Medical lansering i USA och i vår väntar den asiatiska hälsokostmarknaden. Den planerade börsintroduktionen får dock vänta till slutet av året.

Appethyl bygger på thylakoider som finns naturligt i gröna blad, bland annat spenat. Kliniska studier har visat thylakoider bland annat sänker matsmältningen, hämmar aptiten, sänker sockersuget och främjar tillväxten av gynnsamma tarmbakterier. Efter en lyckad lansering i Sverige, Norge och Finland, samt etablering av en forskningsenhet i Medicon Village i Lund, inledde Greenleaf Medical en USA-lansering under slutet av 2014. Produkten säljs av flera amerikanska varumärken på bland annat Wal-Mart, Target och Walgreen, USA:s största apotekskedja.

Anders Struksnes– Vi förhandlar också med en rad internationella bolag inom functional food-industrin på grund av preparatets hungerdämpande effekt, säger vd Anders Sturksnes.

Greenleaf Medical har, i samarbete med Lunds universitet och tyska och amerikanska forskare, genomfört åtta humankliniska studier och sju djurstudier. Nu förbereder man lansering i Japan tillsammans med hälsokostdistributören Maypro och i maj väntar lansering i Korea tillsammans med en än så länge hemlig samarbetspartner. Därefter är det Europas tur och Anders Sturksnes räknar med att ansöka om ett godkännande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, inom tre månader.

– Den globala marknadspotentialen är unik. Vi räknar med ett positivt resultat under 2015, ett bolagsvärde på flera hundra miljoner kronor om ett år och en omsättning i mångmiljonklassen om två år, säger Anders Sturksnes.

Framgångarna till trots har Greenleaf Medical beslutat att skjuta på sin planerade börsintroduktion till slutet på 2015.

– Då det tar mycket tid och fokus att börsnotera har vi beslutat att gå sakta fram och istället lägga mer tid på den internationella lanseringen.

Patentet till Appethyl ägs av Lundabaserade bioteknikbolaget Thylabisco som ägs av forskarna Charlotte Erlansdson-Albertsson och Per-Åke Albertsson, Luis och SwePham. Genom en licensaffär som sträcker sig över 20 år är de berättigade till ett årligt garantibelopp på 1,5 miljoner kronor, samt eventuella royalites.

Greenleaf Medical har i dag tolv anställda, tre i Lund, sex i Stockholm och tre i USA. Bolaget ägs av 34 investerare med Anders Ryden, före detta ägare till Permobil, Marek Orlowski och Anders Udden i spetsen.

Izabella Rosengren

Den skandinaviska pilotlanseringen av det Lundautvecklade fetmapreparatet Appethyl verkar ha gett mersmak. Under 2014 påbörjade livsmedelsteknikbolaget Greenleaf Medical lansering i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad