tisdag 14 maj 2024

inloggad som

QlikTech-veteranernas Zobito miljonsatsar på betallösningar

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito, med ett koppel QlikTech-veteraner i ryggen, har genomfört två investeringar inom fältet digitala betalningar. Gruppen har gått in med en miljon euro vardera i omskrivna iZettle och tyska TIS. Redan innan sommaren kan ytterligare en investering vara på plats.

Investeringen i TIS blev klar i dagarna. Det tyska bolaget utvecklar en molnbaserad betalningslösning för små- och medelstora internationella koncerner som behöver hantera transaktioner över landsgränser mellan olika banksystem. Volkswagen och Fujitsu finns i kundlistan. Totalt tar TIS in fyra miljoner euro där Zobito står för en fjärdedel av kapitalet.

Magnus Lindhe porträtt— Det är ett komplext och spännande område. I samband med investeringen kommer vår delägare Markus Roithmeier att jobba med dem för att utveckla skalbara strukturer för exempelvis sälj- och företagskulturen, säger Zobitos vd Magnus Lindhe till Rapidus.

Investeringen blir den andra inom digitala betallösningar för Zobito. Utan att göra något väsen av sig gick bolaget under fjolåret in med en miljon euro i hypade svenska iZettle. Däremot deltog Zobito inte i vårens emission där iZettle tog in ytterligare 40 miljoner euro från bland andra Zouk och Intel Capital.

— I de sammanhangen blir våra investeringar relativt små. Att vi ändå får vara med beror på att vi engagerar oss så operativt i verksamheten, det gör oss intressanta som investeringspartner, säger Magnus Lindhe.

Hittills har Zobitos kapital kommit från de fem grundarna Måns Hultman, Magnus Lindhe, Jonas Nachmanson, Markus Roithmeier, alla med en bakgrund på QlikTech i Lund, samt Jens Schröder, grundare av danska riskkapitalfonden Procuritas. Innan sommaren hoppas Lindhe ha ytterligare en investering på plats och ha stängt en ny kapitalresning där Zobito tar in tio miljoner euro från externa investerare.

Bland befintliga portföljbolag finns skånska inRiver och Itslearning.

Joel Lyth

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito, med ett koppel QlikTech-veteraner i ryggen, har genomfört två investeringar inom fältet digitala betalningar. Gruppen har gått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.