lördag 4 maj 2024

inloggad som

Planeto gör succé i Danmark — tar in nytt kapital från Bonnier

Uppbackningen från Bonnier tycks ha gjort susen för Malmöbolaget Planeto. Mobilspelet Quiz Battle, lanserat i samarbete med Bonnier-tidskiften Illustrerad Vetenskap, har laddats ned av var femte dansk. Nu är Planeto i färd med att ta in 5-6 nya miljoner i riskkapital, varav hälften garanteras av Bonnier.

martin walfisz portTotalt har frågesportspelet Quiz Battle laddats ner 2,4 miljoner gånger sedan lanseringen i början på hösten. Bäst har det gått i Danmark och Norge, där 20 respektive 10 procent av hela befolkningen laddat ner spelet, uppger vd Martin Walfisz för Rapidus. Den svenska marknaden är tuffare, med konkurrens från svenska Quizkampen.

Quiz Battle är gratis att ladda ner, pengarna tjänar Planeto på annonser och genom att ta betalt för en uppgraderad premiumvariant. Hur mycket pengar det handlar om vill Martin Walfisz dock inte precisera, mer än att 2012 slutade med ”hyfsad” omsättning.

Ännu är det en bit kvar till break-even och bolaget är därför på väg att plocka in 5-6 miljoner kronor i riskkapital. 2,5 miljoner garanteras av Bonnier, som blev ny ägare i höstas genom att skjuta till två miljoner kronor. Sedan tidigare finns bland annat Sydsvensk Entreprenörfond samt TAT-grundarna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson med i ägarlistan. Hittills har bolaget tagit in runt 15 miljoner kronor sedan starten 2009.

Vid sidan av Quiz Battle och den engelskspråkiga upplagan Quizboard är Planeto i färd med att lansera Quiz.TV, ett system för frågesport på storbildsskärmar där deltagarna svarar med mobilen. Målgruppen är främst restauranger, pubar och eventbolag. Smyglansering blir det under Eurovisionveckan, där tekniken bland annat ska användas för att hålla frågesport med melodifestivaltema i ett tält på Gustav Adolfs torg. Uppdragsgivare är Malmö stad.

— Det är inga stora pengar inblandade men ett bra referenscase för oss, säger Martin Walfisz.

Parallellt med frågesportspelen utvecklar Planeto även ett community på nätet centrerat kring medlemmarnas expertkunskaper. Den satsningen är dock nedprioriterad, enligt Martin Walfisz.

Erik Olausson

Uppbackningen från Bonnier tycks ha gjort susen för Malmöbolaget Planeto. Mobilspelet Quiz Battle, lanserat i samarbete med Bonnier-tidskiften Illustrerad Vetenskap, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.