lördag 18 maj 2024

inloggad som

Juridisk tvist stoppar skånsk succéapp

På kort tid har Lundastudenten Tobias Claessons mobilapp Word Finder laddats ner över 10.000 gånger. Nu stoppas programmet på App Store efter juridiskt bråk om ordlistan.

Word Finder har gjort succé i spåret efter korsordsspelet Wordfeud. För sju kronor kan den som inte vill spela efter eget huvud få hjälp med möjliga lösningar. Word Finder har den senaste tiden rönt stor uppmärksamhet i svenska medier, nu har Tobias Claesson tvingats dra tillbaka den från Apples App Store.

Anledningen är att appen använder Den stora svenska ordlistan, DSSO, som visserligen är fri för användning men fortfarande upphovsrättsskyddad.

— Jag skrev inte från början ut att min app använde DSSO, vilket bröt mot reglerna. Därmed förlorade jag också rätten att använda den i min app, säger Tobias Claesson.

Ordlistan är densamma som Wordfeud använder, men till skillnad från Word Finder skriver Wordfeud ut att det är DSSO som används.

— I villkoren för den typ av licens som vi har valt för ordlistan står att det inte hjälper om man i efterhand skriver ut varifrån informationen kommer. I övrigt vill jag inte uttala mig om enskilda fall och kontakten mellan oss och så kallade entreprenörer, säger Göran Andersson, som utvecklat DSSO på ideell basis.

Tobias Claessons fuskapp har den senaste tiden laddats ner ungefär 1.000 gånger om dagen, exakt hur många exemplar som sålts vill han inte avslöja.

— Jag utvecklade ursprungligen appen för min egen skull och hade ingen tanke på att den skulle kunna bli så populär, säger han.

Anders Frick

På kort tid har Lundastudenten Tobias Claessons mobilapp Word Finder laddats ner över 10.000 gånger. Nu stoppas programmet på App […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]