måndag 13 maj 2024

inloggad som

Dario Kriz på väg ur sitt LifeAssays – Sten K nära budplikt

Efter ett decennium som storägare är grundaren och tidigare VD:n Dario Kriz steg för steg på väg ur NGM-noterade medicinteknikbolaget LifeAssays på Ideon. Med en nyemission i september minskar hans ägande ytterligare, medan finansmannen Sten K Johnson närmar sig gränsen då han måste lägga ett bud på hela bolaget.

Så sent som för ett år sedan hade Dario Kriz tillsammans med sitt ägarbolag Euris 12 procent av rösterna i LifeAssays, som utvecklar en maskin för blodtester på veterinärkliniker och vårdcentraler. I september blev Sten K Johnson ny storägare genom en riktad emission på fem miljoner kronor.

Efter ytterligare en emission i februari står han nu för 22,2 procent av ägandet, medan Euris minskat till 4,7 procent. I februari slutade Dario Kriz som VD och i maj klev han ur styrelsen. Även hans fru Kirstin Kriz har lämnat rollen som forskningschef.

Varken han eller Sten K Johnsson menar att det var tänkt från början att Dario Kriz skulle fasas ut från sitt gamla skötebarn då den skånske finansmannen kom in som ny ägare.

— Nej, det är mer en konsekvens av att Euris inte gått med fullt ut i emissionerna, säger Sten K Johnson.

Sedan starten år 2000 har LifeAssays tagit in sammanlagt 76 miljoner kronor i riskkapital. Bolagets teknik används för att detektera det kroppsegna proteinet CRP, en indikator på inflammation och infektion. Sammanlagt har 250 instrument och 35.000 engångstester sålts, främst till veterinärkliniker i Norden.

I början av september påbörjar bolaget en nyemission för att plocka in ytterligare 16 miljoner kronor. Emissionen garanteras upp till tio miljoner kronor av Sten K Johnson. Faller hela garantin ut blir han ägare till minst 49 procent av aktierna. Det är klart över budpliktsgränsen på 30 procent, då Sten K Johnson är skyldig att lägga ett bud på hela bolaget eller söka dispens hos Aktiemarknadsnämnden.

— Det är inte min avsikt att öka mitt ägande, jag tycker 20-25 procent är lagom. Men bolaget måste ha in pengarna och det är en trygghet med en garanti, säger Sten K Johnsson.

Dario Kriz inflytande kommer däremot att minska ytterligare. Euris kommer inte gå in med hela sin andel uppger han för Rapidus. Bolaget har under sommaren sålt LifeAssays-aktier för en halv miljon kronor för att satsa på egna projekt.

NGM-noterade LifeAssays har ett tiotal anställda. Bolaget omsatte 860.000 kronor första halvåret 2011 och gjorde en förlust på 7,1 miljoner kronor.

Erik Olausson

Efter ett decennium som storägare är grundaren och tidigare VD:n Dario Kriz steg för steg på väg ur NGM-noterade medicinteknikbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.