fredag 12 april 2024

inloggad som

Tuff konkurrens i kassakampen

Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen leder med marginal vilket får utmanarna att se över sina strategier

Förra veckan tittade vi närmare på utmanaren Pej. I dag handlar det om Weiq och ledaren Kassacentralen.

Weiq lanserade ursprungligen en mobilapp där restaurang- och barbesökare med hjälp av QR-koder kan beställa och betala direkt från bordet. Den har numera kompletterats med en handhållen betalningsterminal.

– Vi har skiftat strategi till mer av en helhetslösning där restauranger kan byta ut sitt kassasystem helt och hållet. Restaurangerna jobbar då inte bara med QR-koderna eller bara med att ta betalt i kassan utan kan växla, helt enkelt. Vi kallar det hybrid service, säger vd:n och grundaren Josef Weidman.

Weiqs affärsmodell bygger på licensavgifter kompletterat med transaktionsavgifter från den egna betallösningen. 2022 landade omsättningen på 6,5 miljoner kronor, en siffra som genom en kombination av nya kunder och merförsäljning växte med ”nästan 50 procent” 2023, enligt Josef Weidman.

– Det är klart att vi har ökat intäkten per restaurang när vi har blivit mer av ett helhetssystem. Vi lyckades minska förlusten också, så det var ett bra år, säger han och tillägger att förhoppningen är att nå lönsamhet i år.

Kunderna finns fortsatt huvudsakligen i Sverige, med ett fåtal i Danmark. Nu siktar bolaget på att nå fler marknader.

– Just nu håller vi på att sätta igång en pilot. Vi tittar framförallt på Spanien som har väldigt mycket uteserveringar och sommarrestauranger, där vi har lyckats bra i Sverige.

Dessutom ska produktsortimentet breddas ytterligare. Under året är tanken att lansera ett system där restaurangpersonalen kan använda en smartphone som både kassa och kortterminal.

– Man behöver inte längre de gamla apparaterna. Detta är en enklare och billigare variant, kanske framförallt för mindre restauranger, nystartade ställen eller för säsongsrestauranger som inte vill betala för dyr utrustning varje månad i fyra år, som de flesta avtal ser ut.

Även kapitalanskaffning finns med i planeringen.

– Vi är nio personer nu. Liksom många startups har vi behövt gasa och bromsa samtidigt, och fått prioritera om vissa roller. Men tanken är att resa en större runda i början av nästa år.

Kassa-kapplöpningen leds dock av Kassacentralen, som grundades 2006 och sålde kassaregister. 2010 lanserade bolaget sitt digitala kassasystem Truepos, till följd av kassalagens intåg. Den kommande tiden växte bolaget sakta men säkert, med kunder främst i Skåne. Under tiden vidareutvecklade bolaget sin teknik och tog fram tilläggsprodukter till sitt kassasystem, som appar för bokningar och onlinebetalningar samt en handhållen beställnings- och betalningsterminal.

Denna produktutveckling startade en tillväxtresa för Malmöbolaget, vars omsättning på tio år gått från 5,5 miljoner kronor till 105 Mkr i omsättning och 16,8 Mkr i vinst under verksamhetsåret som slutade i augusti 2023.

Bakom produktutvecklingen låg den tidigare praktikanten och senare utvecklingschefen Henrik Sellehed, som sedermera blev huvudägare och i dag är styrelseordförande för vad som blivit en nationell koncern.

2021 prisades Henrik Sellehed på Rapidus evenemang 34:orna som en av regionens hetaste unga entreprenörer. Året därpå uppmärksammades Josef Weidman på samma evenemang. Rapidus har vid flera tillfällen sökt Henrik Sellehed för en kommentar.

Ola Nilsson
Emiliano Strauss

Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen leder med marginal vilket får utmanarna att se över sina strategier Förra veckan tittade vi närmare på utmanaren Pej. I dag handlar det om Weiq och ledaren Kassacentralen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.