måndag 6 maj 2024

inloggad som

Beijer Group flyttar tillverkning till Malmö

|  
|  

Industri-IT-företaget Beijer Electronics Group etablerar tillverkning i Malmö. Orsaken är det politiskt spända läget mellan Kina och Taiwan.

– Vi har hela vår tillverkning av vissa produkter i Taiwan och visst fungerar det bra i dagsläget. Men med tanke på det politiska läget där vill vi minimera riskerna och ta hem en del av tillverkningen. Tanken är att vi ska kunna försörja den europeiska marknaden från Malmö, säger Beijer Groups vd och koncernchef Jenny Sjödahl.

Tillverkningen gäller digitala bildskärmar av den typ som sitter på maskiner i fabriker, från vilka en operatör styr maskinen. Dessa kallas HMI vilket står för human-machine-interface. Tillverkningen kommer att etableras i Beijer Groups befintliga lokaler i norra hamnen och ska leda till nyanställning av cirka 15 medarbetare.

Beijer Group, med huvudkontor i Malmö, är ett av de få noterade bolag som gått bra på börsen i år. Aktien har stigit med  ungefär 37 procent. Orsaken är att Beijer Group genomfört en omvändning som aktiemarknaden nu börjat uppmärksamma. 

– Vårt affärsområde Beijer Electronics har tidigare haft lönsamhetsproblem. En orsak var att produktfloran var för stor och spretig. Vi har städat upp det och har nu ett modernt och enhetligt erbjudande i alla länder. Hittills i år har efterfrågan varit god och när volymerna går upp, med oförändrade kostnader, ger det en hävstång i resultatet, säger Jenny Sjödahl.

Beijer Group manifesterade i förra veckan framgången med att sätta nya finansiella mål. Enligt de nya målen ska koncernen ha en organisk årlig tillväxt på minst 10 procent, med en rörelsemarginal på minst 15 procent.

Är det inte väldigt aggressivt att höja de finansiella målen när de flesta anser att vi står inför en lågkonjunktur?

– Än så länge har vi inte märkt av någon minskad efterfrågan och de finansiella målen är långsiktiga, säger Jenny Sjödahl.

Beijer Groups andra affärsområde, dotterbolaget Westermo, utvecklar digitala kommunikationslösningar för industrin, bland annat som underleverantör till tågtillverkare och elproducenter. På måndagen meddelade koncernen att Westermo tagit emot en order värd 30 miljoner kronor på nätverkslösningar till den schweiziska tågtillverkaren Stadler.

Gunnar Wrede

Industri-IT-företaget Beijer Electronics Group etablerar tillverkning i Malmö. Orsaken är det politiskt spända läget mellan Kina och Taiwan. – Vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.


  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Beijer Electronics Group blir Ependion

    Malmöbaserase teknikkoncernen Beijer Electronics Group byter namn till Ependion. – Det finns många företag som heter något med Beijer och […]

  • På nya jobb

    Lena Westerholm har utsetts till hållbarhetschef, Group Head of Sustainability, i Beijer Electronics Group AB. Rollen är nyinrättad på koncernnivå […]

  • Kvartalsrapporter

    I dag trädde de skånska bolagen in i rapportsäsongen. Rapidus ambition är bevaka de vi tycker är intressanta, utan att […]

  • På nytt jobb

    Kristine Lindberg utses till vd för Beijer Electronics Groups affärsområde Beijer Electronics. Hon kommer senast från Nord-Lock Group där hon […]

  • Här är de skånska börsvinnarna 2022

    Spannmål, läkemedel och elektronik var de branscher som ledde till kraftigast aktieuppgångar under 2022 bland de skånska noterade bolagen. Den […]