söndag 5 maj 2024

inloggad som

… där Novo Nordisk smygstartar acceleratorprogram

Novo Nordisk Fonden smygstartar sin satsning på BioInnovation Institute. I september börjar åtta uppstartsbolag i en första affärsutvecklingsaccelerator, uppger projektledare Mikkel Skovborg för Rapidus. Officiell start sker i november.

I slutet av 2017 tog Novo Nordisk Fonden beslut om att satsa 392 miljoner danska kronor under tre år i ett nytt institut, för att stötta uppstartsbolag genom de tidiga faserna, något Rapidus tidigare berättat om. Nu ska de första life science-bolagen genomgå en tremånaders accelerator, där de får hjälp att ta fram en handlingsplan för att kommersialisera sina innovationer.

Förutom en accelerator som ska köras återkommande ska BioInnovation Institute ha en inkubator. I den stöttas uppstartsbolag genom att få affärsutveckling och laboratoriefaciliteter. Bolagen kan också söka pengar. Den första möjligheten för danska ansökningar öppnar nu i augusti. Senare kommer även företag från övriga nordiska länder kunna söka anslag samt söka in till acceleratorn och inkubatorn.

– Detta blir en testaccelerator. Samtliga bolag är avknoppningar från den akademiska forskningen på danska universitet. Den formella öppningen av Bii ska ske i november och då ska institutets laboratorier och kontor stå klara. Just nu är vi nio anställda i institutets personal men vi ökar snabbt, och totalt, inklusive bolagen räknar jag med att vi är runt 180 personer inom något år, säger Mikkel Skovborg.

Fram till och med 2020 tillhör BioInnovation Instituet Novo Nordisk Fonden. Därefter ska institutet stå på egna ben som en självständig fond men Mikael Skovborg hoppas på fortsatt stöttning från Novo Nordisk Fonden. Som majoritetsägare i läkemedelsbolaget Novo Nordisk och bioteknikbolaget Novozymes förvaltar fonden ett mångmiljardbelopp.

Elisabet Ottosson

Novo Nordisk Fonden smygstartar sin satsning på BioInnovation Institute. I september börjar åtta uppstartsbolag i en första affärsutvecklingsaccelerator, uppger projektledare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.