torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Långt ifrån fullsatt på Ideon-området

Fastighetsbolaget Castellum vill bygga ut Edison Park, enligt en detaljplan som nyligen skickats ut på samråd. Men kontorslokalerna vid Ideon, inklusive Medicon Village, är långtifrån fullsatta. Inte alla hyresvärdar som Rapidus talat med ser behov av nya byggen i nordöstra Lund.

Kontorslokalerna i Edison Park på Emdalavägen är eftertraktade. Det är bakgrunden till att Castellum skickat in sin ansökan om ändrad detaljplan. Ett nybygge skulle utöka bolagets totala lokalyta på 60.000 kvadratmeter i Ideonområdet med ytterligare 25.000.

– Vi tror på området och har en efterfrågan. Det här är ett sätt för oss att framtidssäkra så att det även framöver ska finnas möjlighet för företag att etablera sig i moderna lokaler på Ideon, säger Johan Liedholm, affärsområdeschef på Castellum, till Rapidus.

Men samtidigt har bolaget en del vakanser i sin äldre fastighet på Scheelevägen, vid gamla Lundaporten.

– Efterfrågan har hittills inte varit fullt lika stor här, säger Johan Liedholm.

Just nu pågår bygget av Axis nya huvudkontor intill Edison Park. Parallellt är Medicon Village i full färd med att uppföra en ny kontorsbyggnad på 16.000 kvadratmeter, som ska ge plats åt både befintliga och nya hyresgäster. Än så länge finns bara avtal klart med TFS som ny hyresgäst.

– Den uppfattningen vi har är att det finns en ökad efterfrågan, att fler nya företag etablerar sig, inte bara hos oss, säger Medicon Village vd Mats Leifland.

Samtidigt står Vasakronan med 9.000 kvadratmeter ledig kontorsyta i området när Sony Mobile lämnar delar av sina lokaler.

– Det kommer bli mycket tomt och ledigt, och konkurrens. Samtidigt känner jag att vi har gått ett steg längre i vår produkt än alla andra fastighetsägare, säger Ivana Stankovic, affärsområdeschef på Vasakronan.

Hos Wihlborgs, som äger de ursprungliga Ideonhusen på Scheelevägen, har man tidigare fört diskussioner om en framtida förtätning och utbyggnad. Men med tanke på pågående byggprojekt är det inte aktuellt inom de närmaste åren, menar Wihlborgs fastighetschef Magnus Andersson.

– Vi kan inte bygga på spekulation. Vi har ett jobb här att fylla ut vakanserna. Det känns ändå positivt, vi ökar uthyrningen stadigt, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Fastighetsbolaget Castellum vill bygga ut Edison Park, enligt en detaljplan som nyligen skickats ut på samråd. Men kontorslokalerna vid Ideon, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.