söndag 4 juni 2023

inloggad som

”Inget slår en LO-ordförande”

De flesta som besökte onsdagens Rapidusfrukost med PM Nilsson som gäst visste så klart att han är Dagens Industris politiske redaktör. Men de kände nog inte till att han har sprungit ett maratonlopp på den imponerande tiden 2 timmar och 47 minuter och att han nu måste hyra en privat garderob för sina träningskläder på jobbet eftersom Bonniers inte vill stå för den utgiften.

– Varför tar jag då upp detta med maraton? Jo, för att få att visa att här sitter en riktigt seg kille, förklarade Jan Wifstrand från Rapidus som var frukostmötets utfrågare.

Samtalets huvudfråga var annars huruvida näringslivet i dag har någon stark debattröst i svensk politik – på samma sätt som då PG Gyllenhammar och Hans Werthén var slagkraftiga personer – och om redaktör Nilsson själv kanske är en av näringslivets viktigaste opinionsbildare.

Sin egen betydelse ville PM Nilsson ödmjukt inte kommentera, också för att det är svårt att ha en objektiv syn på den åsiktsbubbla han och andra ledarskribenter befinner sig i, men den rådande vd-kulturen i Sverige tyckte han desto mer om.

– Vd:ar av den yngre generationen är inte lika intresserade av att delta i samhällsdebatten som de äldre. När vi bjuder in folk till debattsidan i DI är det nästan bara det gamla gardet som ställer upp, konstaterade PM Nilsson.

– Du menar att de är fega? kontrade Jan Wifstrand på sitt oefterhärmliga sätt och hoppades på napp.

Så långt ville PM Nilsson inte gå, men menade att yngre vd:ar har en annan prioritering och spekulerade i att de inte vill delta i debatten eftersom det marknadsekonomiska läget i dag är så pass stabilt och därför inte känns hotat.

Annars menar PM Nilsson att flera skånska näringslivstoppar håller debattlågan vid liv bättre än många andra i landet och nämnde Dan Olofsson och Rune Andersson som två aktiva tyckare i många frågor.

PM Nilsson passade även på att berömma det svenska näringslivets alla initiativ att arrangera möten och events – som denna frukostträff – och menade att betydelsen av sådana debattfora inte ska underskattas.

På frågan om det finns några politiker i dag som han imponeras av, fick han tänka länge och kunde ändå inte rota fram någon direkt favorit. Inte i Sverige i alla fall, även om Jimmy Åkessons framgång med att skapa en sådan väljarrusning till ett så illa omtyckt parti måste anses vara en exceptionella framgång. Därmed inte sagt att han var imponerad av Jimmy Åkesson. Han längtar snarare tillbaka till tiden med Göran Persson och menade att Stefan Lövfen saknar den politiska bakgrund som krävs för att få det politiska samtalet att svänga. Och så fick vi lite inside information från maktens korridorer.

– Egentligen är Anna Kinberg Batra en väldigt kvicktänkt person som är rolig att prata med på tu man hand. Men så fort kamerorna slås på så fryser hon till is. Det är lite synd kan jag tycka.

Så om inte näringslivet hörs och syns tillräckligt i debatten om företagsklimatet i Sverige och de svenska politikerna inte heller tycks ha frågan överst på agendan. Vem är det då som har störst inflytande i dessa frågor?

– Inget slår en LO-ordförande, är PM Nilssons lite oväntade svar.

– Om LO till exempel gått ut med att de accepterar vinster i välfärden så hade det blivit så. Då hade frågan varit utagerad.

Här avbröt Jan Wifstrand samtalet och påbjöd en kort paus för fotografering och delning på allehanda sociala medier. Ordern gällde även vår gäst.

– Oj, vad ska jag skriva då?

– Skriv ”Himma i Lund igen”, dikterade Jan Wifstrand.

På tal om det.

PM Nilssons förflutna i Lund var nog en bidragande orsak till att så många gått upp tidigt och begett sig till Grand Hotel denna morgon. Han gick på grundskolan Fäladsgården, pluggade sedan i Lund och är före detta chefredaktör på studenttidningen Lundagård. När samtalet kommer in på hans barndom kommer hans mamma på tal. Hon jobbade som sjukgymnast och var enligt PM Nilsson typisk för en generation som var med och byggde en effektiv och välfungerande offentlig sektor.

– När kvinnor på 40-talet gavs samma möjlighet att studera som män gick många duktiga dit. I dag hade de kanske valt att bli läkare eller jurister istället. Det är grunden till att den offentliga sektorn i Sverige varit en sådan framgång, sa han.

Trumps vinst i USA har skakat om mycket i den politiska debatten. Men åtminstone när det gäller hans miljöpolitik menar PM Nilsson att Trump är chanslös. På mötet refererade han till en undersökning som pekar på att solenergi kommer vara det mest konkurrenskraftiga energislaget på 80 procent av elmarknaderna inom 5-6 år.

– Donald Trump är fullständigt chanslös när det kommer till slaget om kolkraften. Solenergin är redan billigare än kolkraften på många håll i världen och det är dit investeringarna kommer att gå.

Text Magnus Erlandsson
Foto Kristoffer Lindblad

 

 

 

 

 

 

   

 

   

De flesta som besökte onsdagens Rapidusfrukost med PM Nilsson som gäst visste så klart att han är Dagens Industris politiske […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl