måndag 4 december 2023

inloggad som

Mapillarys karttjänst används av Eniro

Den som letar efter en gatuvy på Eniros sajt kan nu välja att använda sig av bilder från det tungt uppbackade Malmöbolaget Mapillary. Vid den blå ikonen med den vita gubben på, finns numera två alternativ: Eniros vanliga bildbank och Mapillarys vyer.

– Ja, det är faktiskt så. Eniro är vår kund och Mapillarys tjänst finns nu på fem länders så kallade gula sidor på nätet: I Sverige, Danmark, Norge, Polen och i Förenade Arabemiraten, säger Mapillarys vd Jan-Erik Solem till Rapidus.

Mapillary är en användargenererad gatuvytjänst som bygger på att folk går runt och tar bilder med sina mobiltelefoner, bilder som sedan laddas upp.

Enligt Jan-Erik Solem har Mapillary nu så pass bra täckning i vissa länder att de är ett bra alternativ till redan etablerade karttjänster. Och på vissa platser har Mapillary även tillfört vyer till Eniro som inte var tillgängliga förut.

– I Falun till exempel, där fanns det inga gatubilder alls. Nu har de våra 360-bilder från hela staden.  Även Bjärred har bra täckning nu tack vare bidrag från oss, säger Jan-Erik Solem.

Mapillary grundades 2013 av Jan-Erik Solem. Bolaget har sin verksamhet i entreprenörshuset The Ground – tillsammans med åtta andra innovationsbolag – som drogs igång av entreprenören Hampus Jakobsson. Under 2016 gick Mapillary från 9 till 18 anställda.

Under våren 2016 tog Mapillary in 68 miljoner kronor i externt kapital från främst Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Riskkapitalbolaget Wellington Partners och amerikanska Sequoia är sedan tidigare ägare.

Magnus Erlandsson

Den som letar efter en gatuvy på Eniros sajt kan nu välja att använda sig av bilder från det tungt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad