tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Hövding tar in nytt kapital — spår positivt kassaflöde 2014

Industrifonden och LMK Venture leder en emission där hjälmtillverkaren Hövding i Malmö tar in ytterligare 10,4 miljoner kronor. Men i Tyskland har försäljning tagit fart och under tredje kvartalet 2014 ska kassaflödet vara positivt, uppger vd Fredrik Carling. 

Det nya kapitalet går till fortsatt expansion för Hövdings cykelhjälm med inbyggd airbag på den nordeuropeiska marknaden. I dag har verksamheten 15 anställda och till hösten ska personalstyrkan växa med ytterligare handfull personer på marknadssidan.

fredrik carling mindre— Försäljningen ligger över förväntan. Nu finns vi i 250 butiker varav 100 är i Tyskland. Parallellt med vår expansion i Europa har vi börjat planera för försäljningsstart i Japan 2014, säger Fredrik Carling, som tillträdde som vd under hösten 2012.

Han vill inte precisera några försäljningssiffror men säger att med nuvarande expansionstakt ska bolaget kunna visa positiva siffror under andra halvåret 2014. Senaste räkenskapsåret, som sträcker sig till september 2012, var förlusten 25 miljoner kronor.

I den aktuella emissionen står Industrifonden för 40 procent av kapitalet, LMK för knappt 30 procent och privata investerare för resten. Tillsammans med nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund är Hövding Industrifondens i särklass största innehav i Skåne. Ytterligare ett kapitaltillskott är planerat under hösten. Fredrik Carling utesluter inte att det då blir aktuellt att ta in nya delägare.

Har det dykt upp några konkurrenter på marknaden?

— Nej, dels har vi ett starkt patentskydd och dels är det en teknisk komplicerad produkt som tar tid att utveckla, säger Fredrik Carling.

Hittills har investerarna skjutit in runt 85 miljoner kronor i verksamheten, som grundades av Anna Haupt och Terese Alstin. Sedan starten har projektet rönt stor medial uppmärksamhet, senast genom en kortfilm om hjälmen regisserad av Malmöbaserade dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. Filmen visas på en rad festivaler runt om i världen och har haft över tre miljoner visningar på videosajten Vimeo.

Joel Lyth

Industrifonden och LMK Venture leder en emission där hjälmtillverkaren Hövding i Malmö tar in ytterligare 10,4 miljoner kronor. Men i Tyskland har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.