måndag 4 december 2023

inloggad som

Medicinteknikorder till pressat Obducat

Nanoteknikbolaget Obducat har tagit en order värd 13,5 miljoner kronor från amerikanska Kimberly-Clark för en pilotproduktionslinje med bolagets teknik. Aktien steg som mest med 30 procent under tisdagsförmiddagen.

Obducat inledde ett samarbete med Kimberly-Clark under juni 2011 och det är det arbetet som nu har mynnat ut i en affär. Ordervärdet på 13,5 miljoner kronor motsvarar drygt en tredjedel av Obducats omsättning under hela 2012. Leverans ska ske under fjärde kvartalet i år.

— Det visar att Kimberly-Clark tror på oss som en långsiktig partner. Min personliga bedömning är att det här kan leda till ytterligare en affär under 2014 på en maskin med 10-20 gånger så stor produktionskapacitet, säger Obducats vd Patrik Lundström.

Kimberly-Clark tillverkar pappers- och hygienprodukter, bland annat Kleenex näsdukar och Huggies blöjor. Vad bolaget ska använda Obducats teknik för nanoimprintlitografi till är inte officiellt, men enligt ett amerikanskt patent från 2011 utvecklar Kimberly-Clark mikro-nålar som kan användas till att injicera läkemedel genom huden. I patentet nämns att Obducats teknik har använts i tillverkningsprocessen. 

Som Rapidus rapporterat om tidigare har bolaget obetalda skatteskulder som har gått vidare till Kronofogden.

— De skulderna är strikt kopplade till förseningar av EU-utbetalningar. Vi har nu delvis reglerat dem och kan hantera resten när resterande EU-medel kommer och med det kapital som den aktuella ordern ger, säger Patrik Lundström.

Obducat är noterat på NGM-börsen. Kursen rusade initialt över 30 procent på beskedet om ordern men föll tillbaka under förmiddagen. Verksamheten sysselsätter 21 anställda vid kontoret på Medicon Village i Lund.

Joel Lyth

Nanoteknikbolaget Obducat har tagit en order värd 13,5 miljoner kronor från amerikanska Kimberly-Clark för en pilotproduktionslinje med bolagets teknik. Aktien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad