lördag 18 maj 2024

inloggad som

Biobank i Lund tar storkund

I fjol köpte amerikanska RepliGen upp Novozymes anläggning i Skåne. Nu är RepliGen ett av de första storbolagen att använda Birka Biostorage biobank i Lund.

För RepliGens räkning förvarar Birka Biostorage nu ett antal cellbanker vid enheten i Lund. Med den, och ett tiotal liknande affärer, räknar vd Ali Ismail med att nå en omsättning på en miljon kronor i år. Dessutom planerar Polska PBKM (Polski Bank Komórek Macierzystych) att använda Birkas anläggning i Lund som deras centrala bank av stamcellsmaterial från och med januari 2013. 

— Det är avtal som inte är tidsbegränsade utan kommer att löpa på framöver, säger Ali Ismail.

I dagarna fick Birka Biostorage också en så kallad GMP-certifiering (good manufacturing practice) från Läkemedelsverket, en förutsättningen för att läkemedelstillverkare och forskningsbolag i senare faser ska kunna använda Birka Biostorage lokaler som reservlager.

Bolaget ligger också mitt i emissionrunda som ska fylla på kassan med knappt tre miljoner kronor. Där deltar bland andra Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer, som investerar som privatperson.

Hittills har verksamheten finansierats genom affärsänglar och Almi. En tidigare nämnd investering från den jordanske affärsmannen Khalil Amro rann däremot ut i sanden. 

— Det fanns kulturskillnader som gjorde att samarbetet förutspåddes bli svårt. Därför valde vi en försiktigare väg med mindre finansiering, säger Ali Ismail.

Joel Lyth

I fjol köpte amerikanska RepliGen upp Novozymes anläggning i Skåne. Nu är RepliGen ett av de första storbolagen att använda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]