torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Malmökonsulter tredubblar personalen

IT-konsultbolaget CarbonX har på kort tid växt till en mindre konsultkoncern. Det senaste året har ägarduon bakom startat tre nya specialistbolag i Malmö, Lund och Göteborg. Samtidigt har personalen i företagsgruppen växt från 7 till 25 anställda.

Senast i listan över nystarter är Malmöbaserade Thirdbase, som grundades i september, och har ett tiotal erfarna konsulter inriktade på java- och systemutveckling. Sedan i våras finns även Lundabolaget X3M Consulting, som jobbar med utformning och hantering av mjukvarutester, samt Göteborgsbaserade Avacero, med fokus på .NET och Microsoft SharePoint.

Enligt CarbonX VD och grundare Fredrik Tingvall är det ett incitamentsprogram som möjliggjort den snabba tillväxten. Han och kompanjonen Stefan Lind bekostar uppstarten och behåller minst 51 procent av de nya bolagen genom holdingbolaget Dink & Gogge Investment Group, men alla som anställs får också delägarskap.

— Vi såg att det fanns många specialister som inte ville vara anställda utan ville bygga något för egen del, säger Fredrik Tingvall.

CarbonX har sedan tidigare både småspelare och drakar som Ikea, Sony Ericsson och Region Skåne i kundlistan. Fredrik Tingvall märker ingen avmattning i konjunkturen utan tittar på ytterligare expansion under 2012, bland annat till Stockholm.

— Vi siktar på 2-3 nya bolag nästa år. Vi har exempelvis tittat på en specialisering inom business intelligence, men det är inte bestämt än, säger Stefan Lind.

CarbonX grundades 2007 av Fredrik Tingvall och IT-entreprenören Petros Tsakiris, medgrundare av Create Group. En produktsatsning 2010 avbröts till förmån för expansionsplanerna och bolaget har i dag betalt tillbaka 500.000 kronor i Puss-bidrag som beviljats för produktutvecklingen. Förra året omsatte CarbonX 5,4 miljoner kronor med en vinst på 420.000 kronor. Under 2012 räknar ledningen med att omsätta minst 25 miljoner kronor.

Erik Olausson

IT-konsultbolaget CarbonX har på kort tid växt till en mindre konsultkoncern. Det senaste året har ägarduon bakom startat tre nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]