tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Konsultfirma för autister går utomlands

IT-bolaget Specialisterne i Ballerup utanför Köpenhamn har väckt uppmärksamhet utomlands med sin affärsidé att rekrytera autistiska personer för rutinmässiga IT-jobb som kräver stor noggrannhet. Nu har konceptet spridits till Island och Skottland, medan USA-etablering hägrar under 2012.

Utöver de bolag i Glasgow och Reykjavik som använder Specialisternes metoder på licens finns utarbetade planer på etablering i Irland, Schweiz och Tyskland, samt genom ett EU-projekt i Polen.

— Vi hoppas även vara etablerade i USA under 2012, säger Sten Thygesen från fonden Specialist People Foundation som äger bolaget.

Däremot är tidigare planer på en Sverigeetablering lagda på is.

— Det visade sig att det redan fanns liknande verksamheter i Sverige, men att de stoppats eftersom de använt en massa offentliga medel. Sverige kommer, men vi har andra planer just nu, säger VD Henrik Thomsen.

Han räknar med att Specialisterne ska omsätta 20 miljoner danska konor i år, mot 16 miljoner 2010, samtidigt som vinsten ökar från 800.000 till 1,5 miljoner danska kronor.

Specialisterne har riktat in sig på uppgifter som kräver långvarig koncentration och noggrannhet med detaljer, som mjukvarutestning, support och inmatning av stora mängder likartad data. Bland kunderna finns Nokia, Oticon, Region Hovedstaden, TDC Mobil, IT-koncernen KMD, Nordea, Siemens, Cisco och mediehuset Det Berlingske Oficin. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

IT-bolaget Specialisterne i Ballerup utanför Köpenhamn har väckt uppmärksamhet utomlands med sin affärsidé att rekrytera autistiska personer för rutinmässiga IT-jobb […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.