söndag 5 maj 2024

inloggad som

Konsultfirma för autister går utomlands

IT-bolaget Specialisterne i Ballerup utanför Köpenhamn har väckt uppmärksamhet utomlands med sin affärsidé att rekrytera autistiska personer för rutinmässiga IT-jobb som kräver stor noggrannhet. Nu har konceptet spridits till Island och Skottland, medan USA-etablering hägrar under 2012.

Utöver de bolag i Glasgow och Reykjavik som använder Specialisternes metoder på licens finns utarbetade planer på etablering i Irland, Schweiz och Tyskland, samt genom ett EU-projekt i Polen.

— Vi hoppas även vara etablerade i USA under 2012, säger Sten Thygesen från fonden Specialist People Foundation som äger bolaget.

Däremot är tidigare planer på en Sverigeetablering lagda på is.

— Det visade sig att det redan fanns liknande verksamheter i Sverige, men att de stoppats eftersom de använt en massa offentliga medel. Sverige kommer, men vi har andra planer just nu, säger VD Henrik Thomsen.

Han räknar med att Specialisterne ska omsätta 20 miljoner danska konor i år, mot 16 miljoner 2010, samtidigt som vinsten ökar från 800.000 till 1,5 miljoner danska kronor.

Specialisterne har riktat in sig på uppgifter som kräver långvarig koncentration och noggrannhet med detaljer, som mjukvarutestning, support och inmatning av stora mängder likartad data. Bland kunderna finns Nokia, Oticon, Region Hovedstaden, TDC Mobil, IT-koncernen KMD, Nordea, Siemens, Cisco och mediehuset Det Berlingske Oficin. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

IT-bolaget Specialisterne i Ballerup utanför Köpenhamn har väckt uppmärksamhet utomlands med sin affärsidé att rekrytera autistiska personer för rutinmässiga IT-jobb […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.