söndag 28 april 2024

inloggad som

Øresund IT och Øresund Food läggs ner

Øresundsuniversitetet håller redan på att hårdbantas och Øresund Science Region monteras ned. Nu skrotas även de fyra underorganisationerna Øresund IT, Food, Logistics och Environment. Lunds universitet skissar dock på en återstart i egen regi till sommaren.

Beslutet kom vid ett möte i går med de svenska och danska lärosäten som är medlemmar i Øresundsuniversitetet och Øresund Science Region. Som Rapidus tidigare rapporterat har samarbetet knakat i fogarna betydligt det senaste året sedan verksamheten dragits med växande underskott. Vid mötet i går stod det klart att de stora danska spelarna — Köpenhamns universitet och DTU — inte ville vara med och finansiera de fyra så kallade plattformsorganisationerna, som tidigare legat under Øresund Science Region.

— Därmed fanns det ingen annan möjlighet än att lägga ner dem. Men vi är intresserade av att göra en omstart med Lunds universitet som bas, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet och ordförande i Øresundsuniversitetet.

Även Kristianstad Högskola och SLU har uttryckt visst intresse om att vara med och finansiera plattformsorganisationernas verksamhet, uppger Per Eriksson. Eftersom personalen formellt är anställd av Lunds universitet och Roskilde universitet kan de projekt som redan har finansiering löpa vidare trots nedläggningen.

Øresundsuniversitet kommer enligt tidigare plan köra vidare med en halverad budget och ska fokusera på kärnområden som student- och forskarutbyten över Sundet. Øresundsuniversitet och Øresund Science Region har tillsammans sysselsatt ett 50-tal personer. Varsel har redan lagts, men hur många som kommer vara kvar efter nedläggningar och omstruktureringar kan Per Eriksson inte svara på i dagsläget.

Erik Olausson

Øresundsuniversitetet håller redan på att hårdbantas och Øresund Science Region monteras ned. Nu skrotas även de fyra underorganisationerna Øresund IT, Food, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.