tisdag 24 september 2024

inloggad som

Från Norge till Malmö för utvecklingsmiljöns skull

|  
|  

Det norska bolaget Nano Medic flyttar till Malmö i jakt efter en bättre utvecklingsmiljö. Nano Medic utvecklar en maskin som sorterar ut cancerceller och printar dem på objektglas för mikroskop.

– Eftersom det inte finns en tillräcklig infrastruktur inom det nanomedicinska fältet beslutade vi att flytta till Medicon Valley, för att etablera nya nätverk och team som kan fortsätta därifrån. Och vi har fått god hjälp från Invest in Skåne för att landa mjukt, säger Mehrdad Salehmanesh, vd på Nano Medic Sweden till Rapidus.

Bolaget utvecklar en apparat för sortera ut cancer- och andra onormala celler från vanliga med hjälp av biomarkörer. Sedan ska maskinen printa cellerna på ett objektglas för att analyseras av en cytopatolog. Förhoppningen är att tekniken ska ge både säkrare och snabbare provresultat.

Just nu håller bolaget på med en förstudie för att kartlägga möjligheterna i Öresundsregionen. Om allt går enligt planerna ska hela verksamheten flytta till Malmö de närmsta månaderna.

I ett sidoprojekt samarbetar Nano Medic med forskningsinstitutet Rise för att utveckla ett nanoteknikbaserat förband. Målet är att förbandet, som ska vara gjort av pappersmassa, ska kunna läka den skadade huden och initiera regenereringen. Mycket mer än så vill Mehrdad Salehmanesh inte avslöja.

– Projektet kommer medföra nya tillämpningar för Sveriges träindustri, säger han.

Emiliano Strauss

Det norska bolaget Nano Medic flyttar till Malmö i jakt efter en bättre utvecklingsmiljö. Nano Medic utvecklar en maskin som sorterar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad