onsdag 17 april 2024

inloggad som

… men Evendo går mot strömmen

Genom ett omvänt förvärv under sommaren har Köpenhamnsbaserade Evendo i praktiken köpt på sig skånska Adonnews börsplats på Spotlight. Evendo, som har ett koppel välkända Malmöprofiler i ägarlistan, utvecklar en bokningssajt för event på första utlandsmarknaden.

De senaste åren har en rad danska innovationsbolag sökt sig över sundet efter riskkapital genom att lista sig på First North Stockholm eller Spotlight. Hittills i år är Evendo ensamt om att lista sig i Sverige.

– Vi är i grunden ett danskt bolag. Men likviditeten för enskilda aktier är fortfarande bättre i Sverige. Det kanske kommer förändras men just nu är det bättre för våra aktieägare om vi är listade i Sverige, säger vd Kasper Kjærbye Larsen till Rapidus.

Liksom huvuddelen av Evendos 18 anställda befinner han sig just nu i London eftersom Evendo är på väg att lansera sin bokningssajt för event på den brittiska marknaden. Sajten är tänkt att fungera som hotellbokningssajten hotels.com fast för den som vill arrangera till exempel en svensexa, födelsedagsfest eller teambuildingaktivitet för arbetslaget.

Bolaget grundades 2014, då under namnet Partybox, av Kasper Kjærbye Larsen. IT-profilen Michael Mathiesen var tidigare med som styrelseledamot men har i dag lämnat bolaget. I gengäld har Evendo under åren fått in ett 30-tal affärsänglar som investerare varav en betydande andel från Sverige. Bland dessa finns Jan Dahlqvist, partner på riskkapitalbolaget Polaris, Jesper Jelmteg som bland annat är styrelseledamot i Stratiteq, Inwidos vd Håkan Jeppsson och Kenneth Schönborg, grundare av omskrivna Stockholmsbolaget Zound Industries.

För Adonnews del innebär affären att bolagets cirka 700 aktieägare får 15 procent av Evendo. Adonnews, som tidigare hette Mobile Loyalty, har en rad tuffa år bakom sig med återkommande nyemissioner och kraftigt sjunkande börskurs. Vd Andreas Ericsson beskriver avnoteringen som ett sätt att fokusera på kärnverksamheten, ett egenutvecklat IT-system för att producera och hantera lokala, digitala annonser.

– Det finns ett kortsiktigt tänk på aktiemarknaden och vi behöver fokusera på vår tillväxt med något längre perspektiv, säger han till Rapidus.

Adonnews har i dag sex anställda.

Erik Olausson

Genom ett omvänt förvärv under sommaren har Köpenhamnsbaserade Evendo i praktiken köpt på sig skånska Adonnews börsplats på Spotlight. Evendo, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 


 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]

 • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

  Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

 • Med stor potential för de allra minsta

  I podden Lejonkulan berättar Neola Medicals vd Hanna Sjöström om svårigheterna med att leverera ny teknik till svenska vården och möjligheterna som finns i USA. 

 • “Glada medarbetare jobbar bättre”

  Podd: Så gör Eletive för att växa med sin plattform för medabetarengagemang.

 • Boozt fortsätter växa

  E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

 • Skånes investerare har plånboken framme för 2024

  Riskkapitalmarknaden kommer i år att fortsätta vara köparnas. Och det finns massor av torrt krut i ladorna. Investerarna som Rapidus talat med har, snarare än exits, nya förvärv i sikte och gott om pengar att spendera.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

 • Lejonet investerar

  Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.