tisdag 16 april 2024

inloggad som

Ratos-arvingar köper majoritetspost i Orango

Det tidigare helt personalägda skånska IT-konsultbolaget Orango får en ny, tung majoritetsägare i Stockholmsbaserade investeringsbolaget Sobro. Bakom Sobro står bröderna Ragnar och Per-Olof Söderberg från Ratos grundarfamilj.

Efter köpet av Stockholmsbaserade Annata i somras har Orango runt 100 anställda, varav hälften sitter i Malmö, ett 30-tal i Helsingborg och resten i Kristianstad och Stockholm.

Verksamheten kretsar kring affärssystem som Bison, Microsoft Dynamics AX och Microsoft Dynamics NAV. Bland kunderna finns Panduro, Sysav och SC Motors. Omsättningen 2015 stannade på cirka 130 miljoner kronor uppger vd Håkan Walberg.

Orango är resultatet av en fusion 2011 mellan Helsingborgsbaserade Decido och Malmöbolaget Kompetensor, som båda var personalägda. Att Sobro köper upp drygt 50 procent av bolaget påverkar inte den dagliga verksamheten, åtminstone inte på kort sikt, menar Håkan Walberg.

Helsingborg 141024 Håkan Walberg på Orango. Foto: André de Loisted– Men det är bra att ha en stabil ägare i botten och de kommer hjälpa oss där det behövs, säger han till Rapidus.

Sobro grundades 2007 av Ragnar och Per-Olof Söderberg, barnbarn till Ratos grundare och medlemmar i familjen som fortfarande är Ratos största enskilda ägare. Orango blir Sobros första skånska innehav.

– Förhoppningen är att fortsätta Orangos expansion och ta fler kunder. Bolaget har varit väldigt fokuserat på södra Sverige, men vi ska ta klivet upp och bygga en nationell aktör inom affärssystem, säger David Stenlund Sager på Sobro.

Han blir ny styrelseledamot i Orango tillsammans med Ragnar Söderberg. Samtidigt kliver ledamoten Ronny Roos upp som ordförande.

Erik Olausson

Det tidigare helt personalägda skånska IT-konsultbolaget Orango får en ny, tung majoritetsägare i Stockholmsbaserade investeringsbolaget Sobro. Bakom Sobro står bröderna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.