tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Budet på Exini ger ny life science-spelare på Ideon

Som Rapidus rapporterade i morse har amerikanska Progenics Pharmaceuticals lagt ett bud på Exini Diagnostics. Budet värderar Lundabolaget till 58 miljoner kronor. Tackar ägarna ja genomförs affären inom en månad och Exini blir Nasdaq-noterade Progenics första etablering i Europa.

Liksom Exini fokuserar Progenics Pharmaceuticals på prostatacancer, Exini genom bildanalys, Progenics genom visualiseringskontrastmedel och utveckling av läkemedel.

Magnus-Aurell– Vi har letat aktivt efter en ny ägare med rätt bakgrund och inriktning, och i Progenics Pharmaceuticals får vi både en stark ägare och en fantastisk partner. Vi kompletterar varandra och genom dem får vi direktkontakter in på den amerikanska marknaden som är jätteviktig för oss, säger Exinis vd Magnus Aurell till Rapidus.

Omvänt blir Exini och Lund en språngbräda till Europa för Progenics Pharmaceuticals, som inte har någon närvaro på den här sidan Atlanten.

– Vi har gediget kunnande och ett nätverk i Europa som de är imponerade av, dessutom är Lund och Ideon attraktivt med sin life science-kompetens, säger Magnus Aurell.

Med Progenics Pharmaceuticals får Exini också den långsiktiga ägare man saknat sedan Bo Håkanssons hastiga bortgång för drygt ett år sedan.

– Det har varit en tuff tid, det är ingen som kan förbereda sig på en sådan händelse. Bo Håkansson stod för det långsiktiga och hade ett djupt kunnande inom vår nisch, när han försvann var det ett stort avbräck för oss. Den här lösningen känns bra för Bo Håkanssons dödsbo och för oss, den ger oss stabilitet, säger Magnus Aurell.

Vilka långsiktiga effekter ägarbytet får Exinis verksamhet i Lund är svårt att sia om menar Aurell. På kort sikt lutar det åt att Exini läggs i ett dotterbolag till Progenics Pharmaceuticals. Om minst 90 procent av Exinis aktieägare tackar ja till budet genomförs ägarbytet i mitten av november.

Bo Håkanssons dödsbo, den största ägaren med 30 procent av aktierna, har redan förbundit sig att acceptera erbjudandet och styrelsen rekommenderar även övriga ägare att sälja.

Progenics Pharmaceuticals har ett 60-tal anställda och ett börsvärde på nära 400 miljoner dollar. Portföljen innehåller terapeutiska kandidater och diagnostiska metoder. Bolaget har ännu inga färdiga produkter för prostatcancer, men målet är att bli en storspelare inom detta område.

Exini grundades 1999 av Lundaprofessorn Lars Edenbrandt och har i dag 14 anställda. Bolagets huvudprodukt är egen mjukvara som tolkar medicinska digitala bilder, bland annat av prostata- och bröstcancer som spridit sig till skelettet. Under 2014 fördubblades nettoomsättningen till 20 miljoner kronor samtidigt som bolaget visade ett litet positivt rörelseresultat.

Jennie Lorentsson

Som Rapidus rapporterade i morse har amerikanska Progenics Pharmaceuticals lagt ett bud på Exini Diagnostics. Budet värderar Lundabolaget till 58 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.