lördag 20 april 2024

inloggad som

Oklart hur många som får gå från Precise

Som Rapidus rapporterade i morse drar biometriföretaget Precise Biometrics i Lund igång ett sparpaket för att sänka rörelsekostnaderna med 15-17 miljoner kronor på årsbasis. Stålbadet innebär personalneddragningar under september månad, men hur omfattande vill ledningen i dag inte svara på.

Planen är att se över samtliga kostnader inom företaget och dra ner på såväl anställda som konsulter. Så sent som vid årsskiftet hade bolaget 29 anställda.

— Företaget kommer att nu att fokusera på att nå lönsamhet genom att arbeta vidare på i huvudsak våra kärnområden, men måste vidta besparingsåtgärder när det gäller personal, resekostnader och annat, säger finanschefen Patrik Norberg till Rapidus utan att vilja kommentera närmare.

Precise Biometrics har haft sviktande resultat under en längre tid, senaste året har förlusterna pendlat kring tio miljoner kronor per kvartal. Kassan har stärkts med återkommande nyemissioner, så sent som förra hösten fick bolaget in 86 miljoner kronor den vägen. I slutet av andra kvartalet fanns det närmare 70 miljoner kronor kvar i kassan.

För att vända trenden ska bolaget fortsätta satsa på affärsområdet fingeravtrycksteknologi i mobila enheter med särskilt fokus på de asiatiska mobiltelefontillverkarna, uppger Patrik Norberg. Bolaget upplever också en ökad efterfrågan på Tactivo från den europeiska företagsmarknaden samt amerikanska myndigheter.

Precise Biometrics kommer även att fortsätta leverera sin passerkortslösning till gymkedjan Fitness24seven samt till en inte namngiven partner i Mellanöstern.

I samband med neddragningarna lämnar finanschefen Patrik Norberg och bolagets jurist Anna Herdenberg verksamheten. Någon efterträdare till Patrik Norberg är ännu inte utsedd. Nuvarande vd Håkan Persson, tillträdde den 16 juni i år efter att ha verkat som tillförordnad vd sedan i november 2013.

Anna Töörn

Som Rapidus rapporterade i morse drar biometriföretaget Precise Biometrics i Lund igång ett sparpaket för att sänka rörelsekostnaderna med 15-17 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.