lördag 11 maj 2024

inloggad som

EXTRA: Peter Neubauer går till Solems nya teknikbolag

Mincföretaget Mapillary som crowdsourcar gatubilder får ny teknikchef i form av Peter Neubauer, medgrundare av mjukvarubolaget Neo Technology. Neubauer börjar den 1 april, men kommer kvarstå som rådgivare hos Neo där han ska arbeta med communityn runt grafdatabaserna. Dessutom använder Mapillary tekniken Neo4j, som Neo Technology utvecklat.

Mapillary tar hjälp av frivilliga användare för att samla in gatubilder på ställen som Google Street View och liknande tjänster inte täcker. Bilderna samlas med hjälp av en app som användarna installerar på sina mobiltelefoner. När bilderna laddas upp till Mapillarys servrar bearbetas de med bildanalys, bland annat suddas ansikten och registreringsskyltar. Innehållet i bilden matchas sedan mot alla andra bilder som tagits inom en radie på cirka 100 meter. Det görs för att kunna koppla ihop bilder och navigera mellan olika vyer.

— Idén bakom Mapillary har jag haft i många år, och nu är tiden mogen både när det gäller teknik och infrastruktur, säger grundaren Jan Erik Solem som för fyra år sedan sålde sitt tidigare bolag Polar Rose till Apple för omkring 200 miljoner kronor i en uppmärksammad affär Rapidus avslöjade.

Förutom nyrekryterade Peter Neubauer och Jan Erik Solem drivs Mapillary av programmeringsexperten Johan Gyllenspetz och doktoranden Yubin Kuang. I dagsläget har bolaget sitt fokus på fortsatt utveckling av tjänsten, men planen är att framöver tjäna pengar genom att utlicensera användningen av insamlad data.

Neo Technology — Årets Rapidusföretag 2011 — har idag drygt 60 medarbetare på kontor i Malmö och Silicon Valley. Bolaget har sedan starten 2006 tagit in drygt 24 miljoner dollar i riskkapital, under ledning av vd Emil Eifrém.

Anders Frick

Mincföretaget Mapillary som crowdsourcar gatubilder får ny teknikchef i form av Peter Neubauer, medgrundare av mjukvarubolaget Neo Technology. Neubauer börjar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen