onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Malmöteknik ger Rigshospitalet koll på intensivvården

Mjukvarubolaget Experlytics i Malmö får en halv miljon kronor i Forska&Väx-pengar från Vinnova. Kapitalet går till att utveckla ett system för prediktion inom intensivvården. Samtidigt mångdubblar bolaget sin omsättning.

Experlytics bildades som en avknoppning från Malmöbolaget Expertmaker, som tar fram mjukvarusystem för artificiell intelligens. I Experlytics ligger tonvikten på sjukvård och läkemedelsindustrin. I kundlistan finns bland andra Skånes universitetssjukhus samt Rigshospitalet och det är med Rigshospitalet som bolaget nu ska ta fram ett mjukvarusystem för att uppskatta hur mycket vård en patient på intensiven kommer att behöva.

— Intensivvårdsavdelningar är väldigt resurskrävande och genom att få en bättre bild av hur många dagar respektive patient kommer behöva stanna på avdelningen kan bemanningen blir mer effektiv, säger Experlytics vd Mattias Paulsson.

På länge sikt är tanken att Experlytics ska ta fram system för automatiserade upptäckter, som att hitta nya samband mellan olika sjukdomar. Men hittills har arbetet kretsat kring inmatning och lagring av patientdata.

— Det har visat sig vara svårt att få tag på data av bra kvalitet. Därför har vi först tagit fram system som ska säkerställa att den information som patienterna själva rapporterar in vid en behandling är korrekt, säger Mattias Paulsson.

I dagsläget sysselsätter verksamheten en handfull anställda och konsulter. I år räknar Mattias Paulsson med att omsättningen stiger till 1,3 miljoner kronor, jämfört med 300.000 föregående år. Sedan starten hösten 2011 har bolaget tagit in 1,2 miljoner kronor i riskkapital från privata affärsänglar.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget Experlytics i Malmö får en halv miljon kronor i Forska&Väx-pengar från Vinnova. Kapitalet går till att utveckla ett system […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad