fredag 23 februari 2024

inloggad som

Första investeringarna för NorthCaps nya IT-fond

Danska NorthCap Partners har stängt sin tredje fond. De närmaste åren ska riskkapitalbolaget pumpa in 525 miljoner danska kronor i IT-bolag, främst i Danmark och södra Sverige. Under sommaren gjordes de två första investeringarna.

I juni gick NorthCaps nybakade fond in med cirka tio miljoner danska kronor i Köpenhamnsbaserade Falcon Social. Bolaget utvecklar mjukvara för att hantera storföretagens närvaro på sociala medier som Facebook och Twitter, både för att hålla reda på vad som sägs om ett företag och för att styra vad som sägs i dess namn. Bland kunderna finns Colgate, Ikea och Danmarks Radio.

— Vi ser att här finns ett växande behov, framförallt från marknadsavdelningarna. Över en hel organisation kan det finnas flera hundra olika konton i sociala medier, säger Thomas Weilby Knudsen, partner på NorthCap Partners.

Falcon Social har funnits i drygt ett år och sysselsätter i dag en handfull personer. Enligt Thomas Weilby Knudsen ska ytterligare 10-15 personer anställas under hösten inom försäljning, marknadsföring och utveckling.

Fondens andra investering sker i Århusbolaget iBill, som Thomas Weilby Knudsen beskriver som en konkurrent till svenska Klarna. Bolaget sköter pengahanteringen för de som betalar med faktura i webbshoppar. Totalt får iBill in ett tvåsiffrigt miljonbelopp, varav NorthCap står för 7-8 miljoner danska kronor.

Totalt ska NorthCaps fond investera i uppåt 20 nordiska IT-bolag med potential att växa tiofalt på 4-5 år. Fokus ligger enligt Thomas Weilby Knudsen på Danmark och södra Sverige. Han räknar med att kunna presentera ytterligare 2-3 satsningar under hösten.

Bland de som gått in med pengar i fonden finns Danica, Europeiska investeringsfonden, Dansk Vækstkapital och Vækstfonden. I tidigare fonder har NorthCap bland annat investerat i Scalado, Kapow och Zmags.

Erik Olausson

Danska NorthCap Partners har stängt sin tredje fond. De närmaste åren ska riskkapitalbolaget pumpa in 525 miljoner danska kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.