tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Första investeringarna för NorthCaps nya IT-fond

Danska NorthCap Partners har stängt sin tredje fond. De närmaste åren ska riskkapitalbolaget pumpa in 525 miljoner danska kronor i IT-bolag, främst i Danmark och södra Sverige. Under sommaren gjordes de två första investeringarna.

I juni gick NorthCaps nybakade fond in med cirka tio miljoner danska kronor i Köpenhamnsbaserade Falcon Social. Bolaget utvecklar mjukvara för att hantera storföretagens närvaro på sociala medier som Facebook och Twitter, både för att hålla reda på vad som sägs om ett företag och för att styra vad som sägs i dess namn. Bland kunderna finns Colgate, Ikea och Danmarks Radio.

— Vi ser att här finns ett växande behov, framförallt från marknadsavdelningarna. Över en hel organisation kan det finnas flera hundra olika konton i sociala medier, säger Thomas Weilby Knudsen, partner på NorthCap Partners.

Falcon Social har funnits i drygt ett år och sysselsätter i dag en handfull personer. Enligt Thomas Weilby Knudsen ska ytterligare 10-15 personer anställas under hösten inom försäljning, marknadsföring och utveckling.

Fondens andra investering sker i Århusbolaget iBill, som Thomas Weilby Knudsen beskriver som en konkurrent till svenska Klarna. Bolaget sköter pengahanteringen för de som betalar med faktura i webbshoppar. Totalt får iBill in ett tvåsiffrigt miljonbelopp, varav NorthCap står för 7-8 miljoner danska kronor.

Totalt ska NorthCaps fond investera i uppåt 20 nordiska IT-bolag med potential att växa tiofalt på 4-5 år. Fokus ligger enligt Thomas Weilby Knudsen på Danmark och södra Sverige. Han räknar med att kunna presentera ytterligare 2-3 satsningar under hösten.

Bland de som gått in med pengar i fonden finns Danica, Europeiska investeringsfonden, Dansk Vækstkapital och Vækstfonden. I tidigare fonder har NorthCap bland annat investerat i Scalado, Kapow och Zmags.

Erik Olausson

Danska NorthCap Partners har stängt sin tredje fond. De närmaste åren ska riskkapitalbolaget pumpa in 525 miljoner danska kronor i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.