onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Trots krisen — fortsatt expansion för RIM i Skåne

Efter ett problemtyngt år med fallande intäkter byter RIM:s nya VD strategi och fokuserar åter på företagskunder som viktigaste målgruppen. Samtidigt fortsätter mobiljättens kreativa nav i Malmö att växa.

Pressade av sjunkande marknadsandelar har Research in Motion de senaste åren försökt etablera BlackBerry och den nya surfplattan PlayBook på konsumentmarknaden. Ett led i detta var 2010 års förvärv av designorienterade TAT i Malmö.

Men genomslaget har låtit vänta på sig och i januari avgick den mångåriga VD-duon Jim Balsillie och Mike Lazaridis. I samband med att bokslutet presenterades i torsdags, med fallande omsättning och en förlust på 125 miljoner dollar för sista kvartalet, slog nye chefen Thorsten Heins fast att bolaget ska sluta tävla så hårt med Apple och Android-tillverkare om de nyckfulla privatkunderna och åter fokusera på företagskunder.

— Vi kan inte lyckas om vi försöker vara allt för alla. Därför ämnar vi bygga på våra styrkor, sa han i en telefonkonferens med media.

Trots strategibytet har platschefen i Malmö, Jonas Norberg, inte fått några nya besked från ledningen.

— Vi fortsätter på det spår vi kört tidigare. TAT:s mjukvara Cascades blir en av kärnkomponenterna i BB10, säger han med syftning på mobiljättens nya operativsystem och utvecklingsplattform som ska släppas i slutet av året.

I dag jobbar cirka 170 personer på RIM:s svenska utvecklingsbolag, bildat ur tidigare TAT. 150 personer sitter i Malmö. Den senaste tiden har framförallt antalet konsulter ökat. I dag är tjugotalet konsulter sysselsatta i verksamheten, som är på väg att utöka lokalerna vid Gustaf Adolfs torg med ett nytt våningsplan med plats för ytterligare 35 personer.

En intern supportavdelning för koncernens utvecklingskontor i Europa, med en handfull anställda, ska också placeras i Malmö, uppger Jonas Norberg.

Research in Motion omsatte 18,4 miljarder dollar det senaste räkenskapsåret, som slutade 3 mars. Det är en minskning med sju procent från samma period förra året. På helårsbasis sjönk vinsten med 65 procent till 1,2 miljarder.

Erik Olausson

Efter ett problemtyngt år med fallande intäkter byter RIM:s nya VD strategi och fokuserar åter på företagskunder som viktigaste målgruppen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.