lördag 20 april 2024

inloggad som

Teknik fra Lund taler med heste

Haltende heste lyder måske ikke som det store samfundsproblem. Men i takt med den stigende hesteinteresse ser opfinderen Josefin Starkhammar et stort potentiale for sin nye metode til på en enkel måde at kunne diagnosticere halte heste.

— Det kan være enormt svært at se, hvilket ben hesten er halt på – eller om den virkelig er halt og ikke bare kompenserer for, at benene er vokset forskelligt i en periode. I dag er det nødvendigt at lade en dyrlæge foretage vurderingen visuelt. Min opfindelse er så enkel, at hvem som helst vil kunne bruge den, siger Josefin Starkhammar.

Til hverdag er hun ph.d.-studerende i elektrisk måleteknik, men ved siden af udvikler hun sit diagnoseværktøj. Finansiering har hun fået fra Innovationsbron Syd og LU Innovation, der støtter forskning fra Lunds universitet med kommercielt potentiale. En prototype er allerede klar, og patentansøgningen skal indsendes i løbet af efteråret.

— Når patentet er godkendt, opretter jeg en virksomhed. I mellemtiden dyrker jeg kontakter for at finde investorer og samarbejdspartnere, siger Josefin Starkhammar, der bruger sin egen hest som forsøgskanin.

Markedet for denne type diagnosehjælp er stort, mener hun. De systemer, som findes i dag, har mange ulemper, såsom at hesten skal lære at løbe på et løbebånd eller at avanceret måleudstyr sømmes fast under hovene.

Af Erik Olausson

Haltende heste lyder måske ikke som det store samfundsproblem. Men i takt med den stigende hesteinteresse ser opfinderen Josefin Starkhammar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.