fredag 14 juni 2024

inloggad som

… där försäljningen av Cerdo IT ger dansk inbrytning

Skandinavisk Data Center, SDC, är i dag IT-leverantör till över 120 mindre nordiska banker och kreditinstitut varav ett 40-tal i Danmark men bara ett litet fåtal i Sverige. Med köpet av Cerdo IT tar bolaget ett rejält kliv in på den svenska marknaden.

SDC är nu i färd med att bilda ett svenskt dotterbolag, med koncernens vice vd Jørn Larsen som chef. Sedan tidigare är SDC huvudleverantör av IT-tjänster till Sparbanken Syd och Sparbanken Öresund, i somras fick bolaget sin tredje svenska kund i Skandiabanken.

— Till Sparbanken Öresund och Sparbanken Syd har vi levererat 80 procent av de tjänster som behövs för en svensk bank, medan Cerdo IT levererade de sista 20 procenten. Nu kan vi leverera allt, säger Jørn Larsen till Rapidus.

Han vill inte uttala sig om hur mycket SDC fick betala för Cerdo IT, men säger att priset var rabatterat då affären ska ge synergiefekter som sänker IT-kostnaderna för de båda skånska sparbankerna.

Intitalt kommer SDC:s svenska dotterbolag sysselsätta 24 anställda och cirka 15 konsulter. Inom ett år hoppas Jørn Larsen ha omvandlat en del av de konsulttjänsterna till fasta jobb, samtidigt som bolaget ska plocka på sig nya svenska kunder.

— Vi har inga konkreta planer men för diskussioner med ett antal svenska och norska finansinstitut och kreditkortsbolag, säger han.

Erik Olausson

Skandinavisk Data Center, SDC, är i dag IT-leverantör till över 120 mindre nordiska banker och kreditinstitut varav ett 40-tal i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.