lördag 11 maj 2024

inloggad som

De tänker hållbart kring AI

Artificiell intelligens, AI, slukar allt mer energi. Lundabolaget Inceptron ska erbjuda sina kunder en billigare och mer hållbar AI-drift.

AI är ett hett ämne, AI-modellerna växer i en rasande fart och AI/ML (Machine learning)-nätverken blir allt större. Detta innebär att kostnaden, energiförbrukningen och tiden som krävs för att träna och köra dessa blir ett allt större problem.

Detta ska Inceptron råda bot på. Bolaget utvecklar en teknologi som gör det möjligt att reducera molnkostnader och köra dessa mer hållbart.

– När allt fler börjar använda AI och de energikrävande modellerna blir större, är det inte svårt att förstå att kalkylen inte går ihop. Det blir en stor negativ påverkan på vårt klimat och där hoppas vi att vår lösning kan göra stor nytta. Våra första mätningar visar att vi kan spara så mycket som upp till 60 procent av energiförbrukningen, säger Inceptrons vd Steffen Malkowsky, som tillsammans med Lucas Ferreira har grundat bolaget.

– Vi har en lösning för automatisk konfiguration som gör det möjligt att köra AI-nätverk mycket mer energi- och kostnadseffektivt än de grafikkort som används i molnet idag, fortsätter han.

Bolaget har fått in 600.000 kronor från Lunds universitets investeringsbolag LU Holding för den fortsatta utvecklingen. Utöver det har Inceptron fått en halv miljon kronor från Energimyndigheten.

Martin Linderoth

Lundabolaget Inceptron ska erbjuda sina kunder en billigare och mer hållbar AI-drift.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen


  • Fler härliga 34:or

    På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.