fredag 29 september 2023

inloggad som

Malmös fastighetskung spänner musklerna

|  
|  

Mannen bakom Turning Torso och fastighetsbolaget Victoria Park, Greg Dingizian, lägger bud på bygg- och fastighetsbolaget Serneke, med bas i Göteborg.

Med affären skapar Greg Dingizian än en gång en ny fastighetsjätte. Och efter att som vd för HSB Malmö ha möjliggjort bygget av Turning Torso blir han nu delägare i nästa skyskrapa som blir Sveriges högsta – Karlatornet som är under uppförande i Göteborg.

– Skillnaden mot Turning Torso är att Karltornet kommer att innehålla bostadsrätter medan torson möjliggjordes i ett tufft marknadsläge genom att vi valde att göra det till hyresrätter. Men vi tror mycket på projektet med Karlatornet och det kringliggande området som är under projektering och kallas Karlastaden, säger Greg Dingizian till Rapidus.

Han förnekar dock med ett skratt att han har en särskild fäbless för höga hus.

– Nej, det handlar om att vi tycker marknaden värderar hela Karlaprojektet för lågt. Vi har en helt annan syn på det och tror det kommer bli en mycket bra affär när det står klart.

Greg Dingizian är största ägare i Doxa, ett börsnoterat bolag som ursprungligen sålde dentalprodukter men som gradvis stöpts om till fastighetsägande. Rent tekniskt är Doxa dock inte ett fastighetsbolag utan ett investmentbolag.

Affären görs genom att Doxa betalar med nyemitterade aktier. Det blir alltså inga nya lån som tas som finansiering. Sernekes aktieägare, med grundaren Ola Serneke i spetsen får sex nya aktier i Doxa för en aktie i Serneke. Detta värderar Serneke till 83 procent mer än vad aktiekursen stod i dagen innan budet.

Affären är villkorad av att minst 90 procent av aktieägarna accepterar budet. Om affären går igenom får den nya sammanslagna koncernen ett substansvärde på närmare 2,9 miljarder kronor. De båda bolagens sammanlagda börsvärden var på tisdagen 2,3 miljarder kronor.

– Det uppstår intressanta tillfällen i lågkonjunktur och när marknaden går ned. Vi har ögonen öppna för ännu fler affärer, säger Greg Dingizian.

Han kommer även efter köpet av Serneke att vara största aktieägare, följd av Percy Nilsson som kom in som storägare i Doxa vid köpet av Malmö Arena. Ola Serneke blir tredje största ägare följd av familjen Bergendahl som annars driver detaljhandel, däribland dagligvarukedjan City Gross.

Gunnar Wrede

Mannen bakom Turning Torso och fastighetsbolaget Victoria Park, Greg Dingizian, lägger bud på bygg- och fastighetsbolaget Serneke, med bas i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad