lördag 27 april 2024

inloggad som

Skånskt patientlarm testas på Trelleborgs lasarett

Skånska Captera Medtech gör ett omtag och testar sitt trådlösa patientlarm på Trelleborgs lasarett. Region Skåne har tidigare provat larmet på sjukhusen i Lund och Malmö, men då blev det aldrig någon affär.

– Det var många organisationsändringar i Region Skåne under första piloten. Nu har vi rätt kontaktytor för att göra en korrekt utvärdering för den framtida vården, säger delägaren Erik von Schenck till Rapidus.

Med Captera Medtechs kallelsesystem, eller patientlarm som man säger till vardags, kan vårdpersonal veta var en patient befinner sig samt om akut hjälp behövs eller inte. Till skillnad från de väggfasta larmknappar, som är vanliga i dag, sitter Capteras enhet i ett armband runt patientens handled. Patent har tagits på delar av uppfinningen.

Idén bakom Captera Medtechs innovation är framtagen i samarbete med Region Skåne och dåvarande Innovator Skånes tekniske chef Stig Winberg samt Nils-Gunnar Holmer, professor emeritus i medicinteknik.

Erik von Schenck är delägare i Captera Medtech och ordförande för Bibb Instruments, vd för Jolife samt sitter i styrelsen för Dignitana och Avidicare. Bland övriga ägare till Captera syns familjen Sunnanväder, grundarna David Jostrand och Robert Streiffjert från Länsalarm i Bjärred, samt Hans och Ruud Verstraelen.

Emily Binks

Skånska Captera Medtech gör ett omtag och testar sitt trådlösa patientlarm på Trelleborgs lasarett. Region Skåne har tidigare provat larmet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.