onsdag 17 april 2024

inloggad som

Skånskt patientlarm testas på Trelleborgs lasarett

Skånska Captera Medtech gör ett omtag och testar sitt trådlösa patientlarm på Trelleborgs lasarett. Region Skåne har tidigare provat larmet på sjukhusen i Lund och Malmö, men då blev det aldrig någon affär.

– Det var många organisationsändringar i Region Skåne under första piloten. Nu har vi rätt kontaktytor för att göra en korrekt utvärdering för den framtida vården, säger delägaren Erik von Schenck till Rapidus.

Med Captera Medtechs kallelsesystem, eller patientlarm som man säger till vardags, kan vårdpersonal veta var en patient befinner sig samt om akut hjälp behövs eller inte. Till skillnad från de väggfasta larmknappar, som är vanliga i dag, sitter Capteras enhet i ett armband runt patientens handled. Patent har tagits på delar av uppfinningen.

Idén bakom Captera Medtechs innovation är framtagen i samarbete med Region Skåne och dåvarande Innovator Skånes tekniske chef Stig Winberg samt Nils-Gunnar Holmer, professor emeritus i medicinteknik.

Erik von Schenck är delägare i Captera Medtech och ordförande för Bibb Instruments, vd för Jolife samt sitter i styrelsen för Dignitana och Avidicare. Bland övriga ägare till Captera syns familjen Sunnanväder, grundarna David Jostrand och Robert Streiffjert från Länsalarm i Bjärred, samt Hans och Ruud Verstraelen.

Emily Binks

Skånska Captera Medtech gör ett omtag och testar sitt trådlösa patientlarm på Trelleborgs lasarett. Region Skåne har tidigare provat larmet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.