fredag 12 juli 2024

inloggad som

IT-konsultbolag går in i skånskt app-projekt

Med kunder som Findus, Sigma Technology och flygbolaget Bra har Ideonbaserade Actimate lyckats få tre tusen kontorsanställda att höja puslen. Nu går Lundabolagen Adsensus och Repona in som delägare genom en investering på närmare fyra miljoner kronor.

Actimates app mjölkar Apple- eller Android-mobilen på data om hur de anställda rört sig i och utanför jobbet. Rörelsepoängen räknas sedan ihop lagvis och jämförs med lagen på andra företag i en årlig tävling.

– Det finns företag som har till exempel stegräkningstävlingar, men då är det oftast på individnivå. De bästa vinner men de som behöver det mest har svårt att hänga på, säger Karolina Silfverberg till Rapidus.

Hon har ett förflutet som chef på danskägda gratistidningen Lokaltidningen och grundade Actimate förra hösten. Bland de övriga två grundarna finns skånska triatleten Mikaela Persson. Actimate är med i EU-finansierade e-hälsoprojektet HealthTech Nordic men har ännu inte fått någon finansiering den vägen – hittills har verksamheten bekostats helt och hållet av grundarna samt med 325.000 kronor från Vinnova och Almi Invest Syd.

Nu får bolaget in 3,8 miljoner kronor från Adsensus, inriktat på konsulttjänster inom försäljning mellan företag, och IT-konsultbolaget Repona i Lund. Adsensus grundare Rasmus Nervall och Reponas vd Hans Montelius tar även plats i Actimates styrelse. Med riskkapitalet i ryggen ska Actimate det närmaste året gå från 3.000 till 10.000 användare, hoppas Karolina Silfverberg.

– Vi vill lyfta och marknadsföra vår tävling så att det blir en tävling att räkna med. Vi har även en teknisk utmaning att klara stora bolag med flera tusen anställda, men med en ny app kan vi slopa de begränsningarna, säger hon.

Personalägda Repona är specialiserat på SAP-konsulter. 2016 ökade omsättningen med 40 procent till drygt 50 miljoner kronor.

Erik Olausson

Med kunder som Findus, Sigma Technology och flygbolaget Bra har Ideonbaserade Actimate lyckats få tre tusen kontorsanställda att höja puslen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.