fredag 19 april 2024

inloggad som

Vinnova ger miljonanslag till skånska innovationsbolag…

Sexton skånska innovationsbolag får dela på drygt tolv miljoner kronor från Vinnova för att utveckla sina idéer. Av de utvecklingsprojekt som kammar hem störst belopp syns bioteknikbolaget Annexin Pharmaceuticals i Veberöd, som fick 1,8 miljoner kronor. Bolaget sysselsätter tre personer och utvecklar ett läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar.

– Pengarna ska gå till prekliniska studier av vår läkemedelskandidat Annexin A5 som mestadels ska genomföras på en forskningsanläggning i Frankrike, säger vd Thomas Andersson till Rapidus.

Anslagen från Vinnova ryms inom ramen för innovationsprojekt i företag. Av drygt 80 företag som beviljats stöd den senaste månaden finns 16 i Skåne.

Lundabaserade Nattaro Labs får knappt 1,3 miljoner kronor för att förfina betet till en fälla för vägglöss. Även teknikbolaget Strain Labs i Helsingborg, nyligen avnoterade Agellis i Lund och industribolaget Cavotec Connectors i Staffanstorp får över en miljon kronor var. Företag som är yngre än fem år har kunnat få full finansiering för sina utvecklingsprojekt, upp till 500.000 kronor. Bland dem som tagit den chansen finns Ideonbaserade Sensefarm, en avkoppling från konsultfirman Videocent.

anders_hedberg– Pengarna ska användas till att utveckla och undersöka en ny typ av sensor för mätning av markfukt inom potatisodling. Då kan man se om det är dags att vattna, för att potatisen ska behålla sin runda form. I städerna kan den användas för att se när det är dags att vattna blomkrukorna som står på refugerna, säger medgrundaren Anders Hedberg till Rapidus.

Informationen läses sedan av via en app. Under kommande projekt är målet att ta fram en prototyp som både är billigare och lättare att använda än den som man hittills jobbat med. Bland kunder som testat Sensefarm finns både potatisbönder och Malmö stad. Sensfarm ägs av grundarna Anders Hedberg och Johnny Nilsson.

Klicka här för att se hela listan på skånska bolag som får del av Vinnovamiljonerna

Jennie Lorentsson

Sexton skånska innovationsbolag får dela på drygt tolv miljoner kronor från Vinnova för att utveckla sina idéer. Av de utvecklingsprojekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.