torsdag 28 mars 2024

inloggad som

EU-pengar mildrar smällen för Lund Life Science Incubator…

Lund Life Science Incubator tvingas skrinlägga expansionsplanerna när stödet från det statliga inkubatorprogrammet stryps. Men smällen mildras av EU-medel, som ger Skånes största inkubatorer extra miljoner i budgeten de närmaste tre åren.

I dag får Lund Life Science Incubator 2 av 17 miljoner i sin budget från det nationella inkubatorprogrammet, som Vinnova nyligen tagit över från Almi.

Ebba_sly_F†hraeus– Att vi förlorar det betyder inte att vi rullar runt och dör, men det får konsekvenser för de expansionsplaner vi hade och vi kommer behöva titta på andra former av finansiering, säger inkubatorchefen Ebba Fåhraeus och nämner EU, Vinnova och sponsring från industrin som möjliga källor.

EU är redan i dag en finansieringskälla genom det treåriga projektet Business Incubation 2020, som precis dragit igång med 38 miljoner kronor i totalbudget. Fem sydsvenska inkubatorer deltar, däribland Minc, Ideon Innovation och Lund Life Science Incubator, och delar av pengarna går direkt in i deras budget.

– Att vi är med där ger oss en miljon kronor extra per år de närmaste åren. Det mildrar smällen, säger Ebba Fårhaeus.

För Ideon Innovation, med ett 30-tal inkubatorbolag, höjs anslagen från det statliga programmet från 3 till 4 miljoner. Med de krav som finns på motfinansiering höjs totalbudgeten samtidigt från 10 till 12 miljoner. Enligt Ideons vd Rickard Mosell är motfinansieringen redan säkrad från de övriga finansiärerna, däribland Lunds kommun.

Rickard Mosell– Att vi får extrapengar via EU-projektet var ett skäl till att vi vågade spänna bågen lite extra, säger han.

På Minc är den extra EU-miljonen nästa år avsatt till projektet FastTrack Malmö, där fem uppstartsbolag ska drillas hårt för att inom fem månader kunna locka externa investerare. Första omgången inleds vid årsskiftet.

Parallellt justeras Mincs bidrag från nationella inkubatorprogrammet upp något från 2,5 till 3 miljoner. Inkubatorn huserar i dag 27 bolag.

marten obrink– Det är den högsta siffran sedan jag kommit hit. Under våren har vi haft rekordstor tillströmning, säger Mincs vd Mårten Öbrink.

Erik Olausson

Lund Life Science Incubator tvingas skrinlägga expansionsplanerna när stödet från det statliga inkubatorprogrammet stryps. Men smällen mildras av EU-medel, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]