torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Bonnier köper Planeto

Bonnier har köpt upp det Malmöbaserade spelutvecklingsbolaget Planeto. Det uppger flera källor för Rapidus. Mediejätten blev delägare i Planeto 2012 och bolaget har sedan dess släppt speltitlar under Bonniers varumärke Illustrerad Vetenskap.

Planetos grundare Martin Walfisz vill inte kommentera uppköpet. Han startade Planeto 2008 tillsammans med Magnus Robertsson efter att franska Ubisofts köpt upp Walfisz bolag Massive Entertainment. I slutet av 2014 lämnade han vd-posten i Planeto för att fokusera på den kreativa utvecklingen i företaget, som hittills varit helt inriktat på olika former av frågesport, däribland appen Quiz Battle.

Bland de aktieägare som nu säljer sina andelar i Planeto till Bonnier finns Sydsvensk Entreprenörsfond. I Planetos styrelse sitter sedan tidigare Morten Kaiser, finanschef för Bonnier Publications.

Planeto sysselsätter ett tiotal personer. I det senast registrerade bokslutet redovisar bolaget en omsättning på 3,6 miljoner kronor och en förlust på 5,5 miljoner.

Så sent som i mars köpte Bonnier in sig som majoritetsägare i Köpenhamnsbaserade Clio Online, som säljer digitalt undervisningsmaterial. I januari köpte de även andelar i IT-bolaget Auranest i Lund.

Hanna Sigeman

Bonnier har köpt upp det Malmöbaserade spelutvecklingsbolaget Planeto. Det uppger flera källor för Rapidus. Mediejätten blev delägare i Planeto 2012 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]