söndag 3 december 2023

inloggad som

Miljöteknikpris till Alnarp Cleanwater Technology

Alnarp Cleanwater Technology fick ikväll ta emot branschföreningen Sustainable Business Hubs utmärkelse som årets sydsvenska miljöteknikbolag. Juryn tog bland annat fasta på att bolaget lyckats attrahera Antonia Ax:son Johnson som delägare.

Som Rapidus tidigare rapporterat blev familjen Ax:son Johnson 20-procentiga delägare i början på året genom en investering på tio miljoner kronor. Det har satt fart på Alnarp Cleanwater Technology, som under året ökat personalstyrkan från fyra till sju anställda och öppnat en filial i Stockholm.

Alnarp Cleanwater Technology baseras på forskning från bland annat SLU i Alnap och utvecklar ett avloppssystem i två delar. I den första bryts slammet ner med hjälp av en mängd mikroorganismer. När det är tillräckligt nedbrutet pumpas det över till en bädd med mikroorganismer och speciella vattenväxter som renar vattnet på ett sätt som ska efterlikna naturen.

Omsättningen har mer än fördubblats ett par år på raken, till 5,5 miljoner kronor 2013. Resultatet senaste året landade på -1,5 miljoner. Lejonparten av kunderna finns än så länge i Sverige.

Alnarp Cleanwater Technology är den femte vinnaren av South Sweden Cleantech Award. Tidigare år har bland andra Malmberg Water, Primozone och Bioprocess Control tagit hem utmärkelsen.

Senare ikväll delar även EY ut priset Entrepreneur of the year för södra Sverige. Bland de nominerade finns bland andra Johan Ringsberg, Fredrik Lunde och Alexander Lunde från Vergic samt Carolina Palmqvist och Petronella Ericsson från TicTac Interactive. Högst kändisfaktor har dock Christian von Koenigsegg, vars Ängeholmsbaserade sportbilstillverkare var nära att ta över Saab 2009.

Alnarp Cleanwater Technology fick ikväll ta emot branschföreningen Sustainable Business Hubs utmärkelse som årets sydsvenska miljöteknikbolag. Juryn tog bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad