tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Implementa Hebe ärver Euris inkubatorplaner…

Sedan 2007 har Aktietorgslistade Euris planerat att bygga ett inkubatorliknande företagshotell med life science-profil på Brunnshögsområdet i Lund. Nu har visionen förts över till avknoppningsbolaget Implementa Hebe, som köpt loss en tomt och är mitt uppe i en nyemission på 8,6 miljoner kronor.

Tre år räknade VD Dario Kriz med att det skulle ta att färdigställa Euris inkubator, då bolaget 2007 köpte en tomt i nordöstra Lund. Istället stöptes planerna om till en friskola med naturvetenskaplig inriktning, planer som kommit i gungning sedan en emission i november om 8,5 miljoner inte blivit fulltecknad.

Implementa Hebe knoppades av från Euris år 2000 för att kommersialisera instrumentet CoolHeater, som används för att blanda och reglera temperaturen på laboratorievätskor. Sedan dess har bolaget även tagit över försäljningen av en apparat för att generera magnetfält till cancerforskning, också det sprunget ur Euris. De första intäkterna började komma under 2011, men fortfarande står konsulttjänster för merparten av omsättningen på 330.000 kronor. Resultatet landade i fjol på en dryg miljon i förlust.

I november fick bolaget ett nytt verksamhetsben att stå på genom köpet av en tomt jämte den Euris avsatt för skolbygget. Nu hoppas Implementa Hebes VD och enda anställda, Margareta Krook, på gott utfall i den pågående emissionen för att kunna fullfölja visionen om ett nytt center för entreprenörer inom framförallt hand medicin- och bioteknik.

— Det ska vara som ett slags företagshotell, men jag ska även kunna erbjuda mina erfarenheter inom bolagsbygge. Man behöver den kunskapen på nära håll, säger hon.

Bakom Implementa Hebe står i dag av knappt 1.700 aktieägare. Största ägare är Margareta Krook, Dario Kriz och hans syster Margareta Kriz som med familjer kontrollerar sammanlagt 33 procent av rösterna. Bolaget är publikt och Margareta Krook siktar på en framtida notering, men först måste kassaflödet bli positivt.

Erik Olausson

Sedan 2007 har Aktietorgslistade Euris planerat att bygga ett inkubatorliknande företagshotell med life science-profil på Brunnshögsområdet i Lund. Nu har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.