fredag 26 april 2024

inloggad som

Precise Biometrics rasar på börsen efter besked om emission

Lundabolaget Precise Biometrics vill plocka in 54 miljoner kronor i en nyemission under våren. Pengarna ska göra verksamheten vinstgivande genom satsningar på mobiler och surfplattor. Beskedet fick dock börskursen att sjunka genom golvet.

Emissionen är en del av ledningens femårsplan som syftar till att få Precise lönsamt och noterat på Stockholmsbörsens MidCap-lista till 2015. För det krävs ett börsvärde på minst 150 miljoner euro, flera gånger högre än vad bolaget värderas till i dag. Vägen dit blev ännu lite längre på måndagsmorgonen, då kursen vid elvatiden hade handlats ner med drygt 20 procent.

Precise Biometrics utvecklar teknik inom fingeravtrycksläsning för bland annat ID-kort och säkerhetsspärrar. Som ett tredje affärsområde satsar företaget på tillämpningar för smartphones och surfplattor, i första hand Iphone och Ipad, men VD Thomas Marschall är förtegen med detaljerna.

— Det handlar om säkerhetslösningar. Med den mängd data som ligger på smartphones och surfplattor i dag är säkerheten alldeles för dålig, säger han.

Emissionen är garanterad till 70 procent, bland annat av befintliga aktieägare i styrelsen och ledningen. Enligt Thomas Marschall ska pengarna räcka tills verksamheten blir lönsam, förutsatt att planerna inte ändras framöver.

— Vårt största affärsområde, inom ID-kort, blir lönsamt i år. Vårt andra är på gränsen till break-even. Och affärsområdet mobila lösningar räknar vi med ska bli lönsamt under andra halvan av 2012, säger han till Rapidus.

Precise Biometrcis har i dag knappt 40 anställda, varav cirka 25 i Lund. Thomas Marschall räknar med att personalstyrkan ska växa ytterligare 10-20 procent under året, men då främst i USA. Bolaget redovisade en omsättning på 50 miljoner kronor 2010 med en förlust på 14,6 miljoner.

Erik Olausson

Lundabolaget Precise Biometrics vill plocka in 54 miljoner kronor i en nyemission under våren. Pengarna ska göra verksamheten vinstgivande genom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.