måndag 20 maj 2024

inloggad som

Acadias avveckling slutar i mångmiljontvist med Wihlborgs

Läkemedelstillverkaren Acadia Pharmaceuticals 2.800 kvadratmeter stora kontors- och laboratorielokaler på Medeon ekar tomma efter att verksamheten i Malmö avvecklats helt. Rapidus kan i dag avslöja att en strid blossat upp om lokalerna som kan kosta den börsnoterade fastighetsägaren Wihlborgs tiotals miljoner kronor.

Enligt Wihlborgs VD Anders Jarl sitter Acadia på ett kontrakt som löper ytterligare fyra år framåt. Det kontraktet vill den amerikanska ledningen komma ur. Jakten på nya hyresgäster är sedan en tid i full gång, men enligt en konkursansökan som Wihlborgs dotterbolag Medeon Fastigheter lämnat in mot Acadias svenska bolag har Acadia inte betalat någon hyra sedan årsskiftet.

Medeon Fastigheter riskerar därmed att förlora över 35 miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter fram till 2015.

— Vi är av åsikten att hyresavtalet utsträcker sig till det amerikanska moderbolaget. Vi för nu diskussioner kring saken och det troliga är att vi når en medelväg. Men är de inte villiga att hitta en lösning är vi beredda att gå efter moderbolaget, säger Anders Jarl till Rapidus.

När Acadia flyttade in i forskningsparken Medeon 2005 med ett 40-tal medarbetare var det i lokaler som byggts av Wihlborgs specifikt för ändamålet. Men istället för att växa gjorde kliniska bakslag att personalstyrkan krympte allt snabbare.

— Vi satsade för att vi trodde på Acadia. Vi kommer inte att helt få igen det, säger Anders Jarl.

Acadia har i dag fyra läkemedelskandidater under utveckling, varav en substans mot psykos för Parkinsonpatienter har nått fas III. Bolaget är noterat på Nasdaqbörsen. Rapidus har utan framgång sökt Acadias ledning i USA samt bolagets enda kvarvarande styrelseledamot i Sverige för en kommentar.

Joel Lyth

Läkemedelstillverkaren Acadia Pharmaceuticals 2.800 kvadratmeter stora kontors- och laboratorielokaler på Medeon ekar tomma efter att verksamheten i Malmö avvecklats helt. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.