torsdag 25 april 2024

inloggad som

Von Trier gör spel med VD från konkursade ZeitGuyz

Det Köpenhamnsbaserade filmproduktionsbolaget Zentropa startar en speldivision. Chef för Zentropa Games blir Morten Iversen, grundare och tidigare VD för spelföretaget ZeitGuyz, som försattes i konkurs förra året. Zentropa startades av Lars von Trier och Peter Aalbæk Jensen, och ägs sedan ett år tillbaka till hälften av Nordisk Film.

— Vi kommer att arbeta både med helt nya projekt och med att föra över befintliga filmkoncept från Zentropa och Nordisk Film till spelplattformen, säger Morten Iversen till Rapidus.

Zentropa Games kommer att göra spel för dator och webb. Det allra första spelet blir dock ett barnspel för Nintendo DS. Spelet baseras på dockfilmen ”Prop & Berta”, som Zentropa håller på att skapa en filmatiserad uppföljare till.

Zentropa håller till i Filmbyen, som ligger i Hvidovre i Köpenhamn. Företaget startade 1992 och har producerat över 70 filmer, vilket gör Zentropa till ett av Skandinaviens allra största produktionsbolag. Bland produktionerna finns ”Europa” och ”Riget”, men även dogma- och porrfilmer.

— Flera koncept är under utveckling. Zentropa har under åren realiserat många film- och TV-projekt, som bjuder på ganska intressanta perspektiv om man gör spel av dem, säger Morten Iversen.

Iversen har varit i spelbranschen länge. Efter tiden som författare på IO Interactive startade han ZeitGuyz och hoppades där bli klar med produktionen av spelet ”Recoil: Retrograd”. Men svårigheten att få in riskvilligt kapital slutade med konkurs.

— ZeitGuyz blev en dyr erfarenhet, jag fajtas dagligen med bank och advokater. Kanske kan projektet dock bli sålt till USA, där ett förlag vill köpa upp resterna och färdigställa projektet som dator- och konsolspel med mig som konsult, säger Morten Iversen.

Anders Frick

Det Köpenhamnsbaserade filmproduktionsbolaget Zentropa startar en speldivision. Chef för Zentropa Games blir Morten Iversen, grundare och tidigare VD för spelföretaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.