tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Intel öppnar forskningslabb i Lund

Det är mer än den patentsökta tekniken som lockat Intel att köpa upp Ideonbolaget Swiftfoot Graphics i Lund. Swiftfoot och dess fem anställda ska utgöra basen för hårdvarujättens första utvecklingsavdelning i Sverige: ett nytt forskningslabb inom 3D-grafik.

Intel har hittills varit förtegna om uppköpet av det lilla forskningsbolaget Swiftfoot Graphics, som Rapidus berättade om förra veckan. Men koncernens nordiska PR-chef Camilla Törnblom uppger nu att Intel i och med uppköpet av Swiftfoot startar en forsknings- och utvecklingsavdelning inom datorgrafik, placerad i Lund.

Med i köpet följer en gedigen skara akademiker. Swiftfoot Graphics grundades 2007 av professor Tomas Akenine-Möller och tre doktorander från datorgrafikgruppen på Lunds tekniska högskola.

Camilla Törnblom menar att Swiftfoots personal kommer att bli ett viktigt tillskott till Intels hård- och mjukvaruutveckling inom grafikområdet. Men om det nya forskningslabbet blir större än de fem forskarna från Swiftfoot vill hon inte uttala sig om.

— Det vet vi inte i nuläget, säger hon.

Swiftfoot Graphics teknik kan användas för att effektivisera renderingen av avancerade 3D-scener. Genom att snabbare sortera bort ytor som är dolda av andra objekt eller bortvända från kameran går det att spara såväl processorkraft som batteri.

Erik Olausson

Det är mer än den patentsökta tekniken som lockat Intel att köpa upp Ideonbolaget Swiftfoot Graphics i Lund. Swiftfoot och dess […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.