söndag 3 december 2023

inloggad som

Cenito jagar industrikunder med nytt dotterbolag – ska anställa 25

Mjukvaruutvecklaren Cenito startar ett nytt bolag som ska fokusera på det som länge varit kärnverksamheten: IT-lösningar för industrin med användarvänliga gränssnitt och smarta analysfunktioner.

Malmöbaserade Cenito har utvecklat allt från datorspel för barn till IT-lösningar för tung industri. Men det sistnämnda har varit huvudverksamheten alltsedan företaget grundades 2007, med kunder som Alfa Laval och Beijer Electronics.

– Nya kunder undrar ibland hur allvarligt vi tar på industrin, eftersom det inte är det enda vi sysslar med. Därför startar vi det nya bolaget Connectitude, dit vi lyfter över industrikunderna och renodlar den verksamheten. Kvar i Cenito blir all annan verksamhet, säger vd Johan Nilsson.

Av Cenitos 25 anställda arbetar i dag cirka hälften mot industrikunder. Förhoppningen är att dessa inom ett år ska ha fått sällskap av ytterligare 25 personer i Connectitude, och på längre sikt ännu fler.

Cenito finns i dag i Malmö och har industrikunder i södra Sverige och Danmark. Med Connectitude siktar man på att expandera med ett kontor i Göteborg.

För industrikunderna utvecklar företaget mjukvara för att styra och läsa av maskiner.

– Användaren ska kunna förstå det hon eller han ser direkt. Det innebär att vi i ett och samma system kanske skapar ett gränssnitt för den som optimerar flödena i fabriken, ett annat för den som tar strategiska beslut och ett tredje för serviceteknikerna, säger Johan Nilsson.

Typiskt sett kan mjukvaran också analysera och sammanställa data.

– Kanske kan man utifrån sambandet mellan varvtal, temperatur och vibrationer dra slutsatser om hur effektivt en maskin används och om den behöver underhållas. Genom att koppla många maskiner till tjänsten kan man dra slutsatser om hela produktionslinjer, säger Johan Nilsson.

I Cenitokoncernen finns flera olika bolag. Cenito Software, där industrikunderna ligger i dag, omsatte det senaste räkenskapsåret 18 miljoner kronor. Cenito fungerar främst som ett konsultbolag, men utvecklar också egna produkter.

Elin Andersson Rosenstock

Mjukvaruutvecklaren Cenito startar ett nytt bolag som ska fokusera på det som länge varit kärnverksamheten: IT-lösningar för industrin med användarvänliga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad