KONTAKTA OSS     ABONNERA     ARRANGEMANG     ARKIV
» Per Sandberg: ”Pengarna återinvesteras i Camurus”
» Simris Alg väntar med notering – jagar kapital utanför börsen
» Sony Mobile-chef leder telekomhöjdarnas kamerasatsning
» Fem snabba till Ingrid Landgren, innovationsdirektör på Orkla...
RAPIDUS - nyhetstjänsten för Skånes beslutsfattare - » läs mer!

”Pengarna återinvesteras i Camurus”

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste miljardaffären med amerikanska Braeburn Pharmaceutical blev klar. Men GS Development, som stått för fiolerna under utvecklingsåren, har inga planer på att plocka ut vinsterna uppger ägaren Per Sandberg i en intervju med Rapidus.

Licensavtalet med Novartis, som slöts 2013, ger den schweiziska jätten rätt att utveckla och kommersialisera Camurus långtidsverkande behandling av patienter med akromegali och neuroendokrina tumörer, och Braeburn detsamma för Camurus buprenorfinprodukt för behandling av opiatberoende. Avtalen inkluderar initiala betalningar på mer än 350 miljoner kronor sammanlagt och framtida, möjliga milstolpeersättningar och royalties i miljardklassen.

Per Sandberg 090420 Foto: Klas Andersson− Pengarna återinvesteras i Camurus och ger oss möjligheter att driva fler projekt och att ta fram fler produkter. Förhoppningsvis kan vi också nyanställa ett tiotal personer inom de närmsta tolv månaderna, framförallt på forskningssidan, säger Per Sandberg till Rapidus.

GS Development-koncernen grundades av han far Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft. Per Sandberg beskriver bolaget som en långsiktig ägare som gärna går in tidigt i utvecklingsfasen tillsammans med forskaren. Camurus har ingått i portföljen sedan 1991, och det tog drygt tio år innan bolaget gav intäkter. Aimpoint, som tillverkar rödpunktssikten, har funnits med sedan 1975, och diskmaskinsbolaget Granuldisk sedan 1987.

Minstingen i portföljen är Bioimplant Scandinavia, som tillverkar implantat för handleder och numera ligger som ett dotterbolag till Camurus.

– Den produkten är CE-märkt och finns ute på marknaden, men vi behöver fortfarande starkare dokumentation av implantaten. Hittills har ett 40-tal artrospatienter och reumatiker i Europa fått dem inopererade och nu följer vi dem, säger Per Sandberg.

Aimpoint och Granuldisk har liksom Camurus växt med tiden, och efter många år under samma tak på Jägershillgatan i sydöstra Malmö blivit trångbodda. Till våren flyttar Granuldisk in i en nybygg fastighet intill.

För Camurus väntar nu global lansering, Aimpoint bedöms ha störst tillväxtpotential i Nordamerika och Europa inom jaktsegmentet och Granuldisk i Europa och Asien.

– Vi borde kunna bli 3–4 gånger så stora om 5–10 år. Om det bara är de här företagen då eller om vi har fyllt på är svårt att säga. Just nu tar de all vår tid och vi söker inga nya bolag. Men hittar vi något som berör storkök, jakt och skytte eller läkemedelsbehandlingar och gynnar den befintliga portföljen är det inte uteslutet att vi köper, säger Sandberg.

GS Developments bolag omsatte tillsammans förra året 683 miljoner, med ett koncernresultat efter finansnetto på 151 miljoner. Aimpoint omsatte drygt 330 miljoner kronor 2013, varav 200 på den amerikanska marknaden. Camurus tredubblade sin omsättning förra året, till 198 miljoner, och vinsten uppgick efter Novartisavtalet till 91 miljoner.

I dagsläget sysselsätter bolagsgruppen runt 230 anställda, Granuldisk har 60 anställda, Aimpoint 130 varav ett 100-tal i Malmö. Lundabaserade Camurus har cirka 40 anställda.

Jennie Lorentsson

Bransch:
» Bioteknik/Övrig life science » Finans/Riskkapital » Läkemedel » Medicinteknik/Lab » Teknik/Verkstadsindustri
Företag:
» Aimpoint » Bioimplant Scandinavia » Braeburn Pharmaceutical » Camurus » ElektroSandberg » Granuldisk » GS Development » Novartis » Sydkraft
Personer:
» Gunnar Sandberg » Per Sandberg

Simris Alg väntar med notering
– jagar kapital utanför börsen

Kosttillskottstillverkaren Simris Alg väljer att lägga börsplanerna på is. Istället siktar ledningen på att under våren ta in kapital från enskilda investerare och eventuella samarbetspartner för att kunna rusta upp sitt nuvarande växthus på 2.000 kvadratmeter utanför Simrishamn och bygga ytterligare ett från grunden.

Fredrika Gullfot− Jag tror absolut att en notering kan vara lämplig för oss men det vill vi inte göra förrän vi vet att vi kan visa upp riktiga försäljningssiffror. Det finns ju väldigt många förväntningsbolag som noterar sig, men det är ett race som vi inte känner att vi vill köra i nuläget, säger vd Fredrika Gullfot till Rapidus.

Den första finansieringsrundan väntas bli klar i slutet av januari och den andra i april eller maj. Hur mycket kapital det rör sig om är inte helt fastställt.

− Det är rätt stora pengar med tanke på att vi ska bygga nya växthus och odlingsmoduler. Så det är definitivt mer pengar än vad vi har tagit in hittills, säger Fredrika Gullfot.

Simris Alg tillverkar kosttillskottet omega 3 med odlade alger som råvara. Tidigare har bolaget fått in sammanlagt 26 miljoner kronor från privata investerare och från Innovationsbron, numera Almi. Vid en intervju med Rapidus förra hösten sa Fredrika Gullfot att hon då siktade på notering på First North-listan inom 1-2 år. Men längtan till börsen har alltså stillats sedan dess.

− Vi har väl sagt att i så fall blir det tidigast i slutet av 2015, när utbyggnaden är genomförd. Men notering är ju aldrig ett självändamål, säger Fredrika Gullfot.

Simris Alg kommer inom de närmaste månaderna nå butikshyllorna med sina omega 3-kapslar. Företaget har sedan ett år tillbaka haft algproduktionen i full gång, och från deras sida är produkterna klara. Nu inväntar de rätt läge att lansera och några sista förpackningsjusteringar.

I samband med lanseringen av kapslarna kommer även en annan, hemlig, produktserie att släppas.

− Vi har tittat på andra algprodukter också. Det är omega 3-produkterna som är vår huvudprodukt, och det andra har vi mest sett som en kul grej, säger vd Fredrika Gullfot.

Hanna Sigeman

Bransch:
» Livsmedel/Functional Food » Miljöteknik
Företag:
» Almi » Simris Alg
Personer:
» Fredrika Gullfot

Sony Mobile-chef leder
höjdarnas kamerasatsning

Sedan starten i början av året har de namntunga grundarna till Modcam varit tystlåtna med vad företaget egentligen ska göra. Rapidus kan i dag lyfta på förlåten till teknikbolaget, som just fått en ny vd i Sony Mobile-veteranen Andreas Nordgren.

Modcam har utvecklat en sensorenhet där en kamera kombineras med bland annat mikrofon och GPS-mottagare och som ska kunna användas för olika typer av övervakning. Sensorn analyserar informationen lokalt och skickar små mängder av data direkt, utan att bilder sparas, vilket gör att man kan runda integritetsfrågan.

– Den kan användas för att övervaka anläggningar, analysera vägar, hur folk rör sig i butiker, hur länge de står still, samt kvaliteten i industriflöden, säger styrelseordföranden Bogdan Tudosoiu till Rapidus.

Hårdvaran är byggd av olika standardkomponenter och kombineras med Android-baserad mjukvara och möjligheter för olika typer av insticksprogram. Till skillnad från många andra bolag som sysslar med informationsinsamling säljer inte Modcam tjänsten utan plattformen.

Ett antal patent för att hantera enheten och informationen finns och enligt Bogdan Tudosoiu pågår redan diskussioner med ett par större bolag i Europa och USA som är intresserade av tekniken.

Först ska den dock testas och demonstreras. Under första kvartalet 2015 räknar Bogdan Tudosoiu med att ha den första affären i hamn. Han håller på att fasa ut sig från rollen som teknisk chef på klusterorganisationen Mobile Heights för att kunna satsa helhjärtat på Modcam, som i dag sysselsätter en handfull personer och har adress på Mobile Heights Center i Lund.

Utöver Bogdan Tudosoiu har Modcam grundats av Huaweis platschef Tord Wingren, TAT-grundaren Karl-Anders Johansson och Polar Rose-grundaren Jan Erik Solem. Förutom dem har Sigma Connectivitys vd Fredrik Hedlund och Björn Lundqvist från Sony Mobile-sfären satsat pengar i bolaget. Nyrekryterad vd är Andreas Nordgren, med ett långt förflutet från olika ledande befattningar på Sony Mobile.

Jennie Lorentsson

Bransch:
» IT/Hårdvara » IT/Mjukvara » Telekom
Företag:
» Huawei » Mobile Heights » Modcam » Polar Rose » Sigma Connectivity » Sony Mobile » TAT
Personer:
» Andreas Nordgren » Björn Lundqvist » Bogdan Tudosoiu » Fredrik Hedlund » Jan-Erik Solem » Karl-Anders Johansson » Tord Wingren

Fem snabba till Ingrid Landgren,
innovationsdirektör på Orkla...

… som i ett nyligen fördjupat samarbete med OptiFreeze testar Lundabolagets teknik för att föra in antifrysproteiner i färska bär och grönsaker.

Under hösten har ni testat tekniken i er anläggning i Eslöv. Vad är det ni fryst ned?

Ingrid_Landgren− Vi har provat att frysa in en grönsallad, som när man tinar den fortfarande har spänst. Vi har testat deras produkter i den delen som vi använder för potatis och färdigmat. Nu ska vi skala upp detta till att bli en hel linje.

Hur startade Orkla Foods Sveriges samarbete med OptiFreeze?

− Vi har haft kontakt de senaste två åren efter att jag läste om dem i Rapidus. I somras kunde vi börja de första försöken i stor skala.

Hur länge sträcker sig avtalet?

− Vi samarbetar under 2015 och sedan utvärderar vi samarbetet igen. Vår förhoppning är att under 2015 ha någon produkt att testa i större eller mindre omfattning. Får vi fram mycket kan vi göra en testlansering, blir det en mindre kan det bli i en butikskedja eller en region.

Hur viktiga är sådana här innovationer för er?

− Vi har en handfull som jobbar med detta, på större eller mindre del av sin arbetstid. Vi tittar framförallt på teknologier och förpackningar som kan hjälpa oss att minska matsvinnet och ändå kunna erbjuda våra konsumenter hälsosamma produkter. Arbetet innebär att vi alltid håller ögonen och öronen öppna, via nätverk, via akademin, leverantörer.

Var letar ni?

− Jag är extra noga med Lund. Det är ju ingen tillfällighet att vi har vårt huvudkontor i den här regionen. Det är här vi ska vara, det händer så mycket här.

Hanna Sigeman

Bransch:
» Livsmedel/Functional Food
Företag:
» OptiFreeze » Orkla
Personer:
» Ingrid Landgren
RAPIDUS – nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen.

Chefredaktör/utgivare: Kristian Svensson, kristian.svensson@rapidus.se
Vd/styrelseordförande: Jan Wifstrand, jan.wifstrand@rapidus.se
Försäljning och marknadsföring: Thereze Grabowska, thereze.grabowska@rapidus.se

Telefon:040-301790
Nyhetstips:rapidus@rapidus.se
Postadress: Box 4140, 203 12 Malmö
Besöksadress: Stora Nygatan 59, MalmöVi ber Rapidus kunder respektera lagen om upphovsrätt och alltså inte sända nyhetsbrevet vidare utan tillstånd. Men citera oss gärna, med uppgift om källan.

Som oberoende nyhetstjänst rapporterar vi om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi arrangerar också nätverksträffar med landets starkaste näringslivspersonligheter. Om du inte redan är abonnent – registrera dig direkt och ta del av Rapidus.