KONTAKTA OSS     ABONNERA     ARRANGEMANG     ARKIV
»Miljonregn över hälsovatten
»Blodrenare växlar upp
»Ny hamnallians bubblar i Öresundsregionen
»Fallskydd för rollatorer lanseras i Malmö
RAPIDUS - först med nyheten sedan år 2000 - » läs mer!

Miljonregn över hälsovatten

Lundabolaget DoubleGood tar in 46,8 miljoner kronor till sitt hälsovatten, som ska lanseras fullskaligt till hösten. Det smaksatta vattnet är resultatet av flera års forskning och har hälsofrämjande egenskaper genom att det balanserar blodsockret.

Vattnet går under namnet Good Idea och är ett resultat av forskning vid Lunds universitet. Kliniska studier har visat att Good Idea dämpar blodsockret efter en måltid med i genomsnitt mellan 20 och 30 procent. Det genom en kombination av aminosyror och tillsatt krom.

– Nyemissionen är klar och består av både svenska och amerikanska investerare, säger Elin Öste, vd på DoubleGood som bolaget bakom heter.

Det nya tillskottet i kassan ska gå till den kommande lanseringen. Vattnet har börjat lanseras så smått lokalt för att testa smakerna. Till hösten väntar en större lansering först i Sverige och specifika områden i USA, för att inom tre år även omfatta övriga Europa.

Varför valde ni just USA som första marknad?

– Vi har erfarenhet av marknaden sedan tidigare och testlanserade produkten där innan pandemin slog till. I USA finns ett mer utvecklat fokus kring blodsocker då de har ett enormt problem med vällevnadssjukdomar, säger Elin Öste.

DoubleGood är en del av Aventure-koncernen, som jobbar specifikt med preventiva livsmedel och mat med hälsofrämjande egenskaper. Från början var det forskaren Elin Östman, nu konsult i bolaget, med kollegor vid LUs Antidiabetic Food Centre som gjorde upptäckten för 15 år sedan. De inledde ett samarbete med Oatlygrundaren Rickard Öste och kom då fram till att tillsatt krom förstärkte effekten.

– Vi har starka patent som ligger till grund för produkten. Det är två olika patent varav ett kommer från Rickard Öste, och produkten är en kombination av deras olika upptäckter, säger Elin Öste.

Mette Carlbom

Bransch:
» Livsmedel/Functional Food
Företag:
» DoubleGood
Personer:
» Elin Öste

Blodrenare växlar upp

Senaste året har Sangair testat och vidareutvecklat sin blodreningsteknik mot sepsis på Karolinska Institutet. Bolaget är nu redo att accelerera och ska ta in 20 miljoner kronor. Samtidigt funderar grundaren på att flytta hem delar av bolaget till Lund igen. 

Tekniken går ut på att leda ut blodet ur kroppen och tillföra en välavvägd mängd ozonpartiklar med en bakteriedödande effekt. Man filtrerar alltså inte blodet som vid en dialys utan tillför en mix av syre- och ozonmolekyler. Det senaste året har Sangair testat behandlingen på grisar och man har nu börjat testa blodpåsar med människoblod. 

– Grisarna hjälpte oss att hitta exakt rätt nivå ozon så att vi inte skadar blodet men attackerar E-coli-bakterierna. Testerna på människoblod har gett oss evidens för att vi avdödar E-coli. Vi har kört en massa blodpåsar från olika typer av människor och det känns riktigt bra. Men det är långt kvar innan vi kan börja testa på sepsis-patienter, säger Sangairs grundare Johan Sjöholm. 

Första steget blir att utveckla en maskin – SangAsept – som likt en dialysmaskin kan pumpa ut blod från kroppen. Johan Sjöholm vill att utvecklingen och tillverkningen av SangAsept ska ske i Lund då han ser en stor kompetens på området i och med Gambro och Baxters närvaro. Framför allt nu när de säkrat Martin Wiklund, Gambro-grundaren Holger Crafoords barnbarn, som en av investerarna i den kommande rundan. 

– Det finns så otroligt mycket kompetens inom området dialys och blod i Lund och jag är övertygad om att vi kommer att kunna utveckla en enhet snabbare i Lundaregionen. All kunskap om slang-set och annat gör Lund till en unik plats i världen för sådan kompetens. Men Karolinska och forskargruppen i Stockholm är otroligt viktiga för att kunna få gehör ut i världen, så huvudkontoret kommer nog med mycket stor sannolikhet att ligga i Stockholm, säger Johan Sjöholm. 

Kapitalrundan är ännu inte färdig men klart är att Martin Wiklund kommer att ”ta en betydande del”. Andra investerare som kommer att delta i nyemissionen är Midroc-koncernens familjens Wikström, patentbyrån Kipas ägare Erik Krahbichler och Skånemejeriers tidigare vd Rolf Bjerndell. Johan Sjöholm och Sangairs vd Henrik Rundgren kommer att delta med ”mer blygsamma belopp”. 

Sepsis, eller blodförgiftning, är ett tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion och gör att livsviktiga organ slutar fungera som de ska. Enligt Sepsisfonden drabbas nästan 40.000 människor i Sverige av blodförgiftning varav ungefär en femtedel dör. 

Emiliano Strauss

Bransch:
» Medicinteknik/Lab
Företag:
» Sangair
Personer:
» Johan Sjöholm

Ny hamnallians bubblar i Öresundsregionen

En ny allians för mindre hamnstäder i Öresund börjar ta form mellan Trelleborg, Landskrona och Køge. På sikt kan fler gå med i sammanslutningen, som har sitt första möte på fredag vid Folkemødet på Bornholm, Danmarks Almedalen.

Initiativet är bland annat ett svar på att vissa svenska städer i Öresundsregionen "inte ser hela bilden”, enligt Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, som är värd för detta första mötet.

– Alla tre städer behöver fler invånare som kan betala skatt, säger Mikael Rubin till Rapidus.

Han talar gärna om en ny allians inom Greater Copenhagen.

– Det har länge varit tal om Greater Copenhagen, utan att mycket har hänt. Vi har nu möjlighet att alliera oss med liknande kommuner. Många svenska kommuner i Öresundssamarbetet ser bara sin lilla del, men inte helheten. Fokus har mest varit på persontransporter, men vi måste också prata om varor. Vi kan definitivt också utvidga alliansen med andra hamnstäder i sundet, säger Mikael Rubin.

De tre hamnstäderna har gemensamt att de har flyttat godstrafik för större fartyg till nya områden, vilket har gett plats för nya lägenheter och kontor. Bara Trelleborg kommer att ha plats för 6.000 nya lägenheter.

– Städer kan komplettera varandra. Bland annat måste vi prata om huruvida våra regeringar förstår våra förutsättningar. Jag har varit i Almedalen, men Folkemødets närhet till Danmark och kontinenten är annorlunda. Som sydskåning är du uppriktigt sagt mer europeisk än svensk. Signalen här är ökad Öresundsintegration, säger Mikael Rubin.

Landskronas kommunstyrelses ordförande Torkild Strandberg har tidigare varit på Folkemødet för att prata om Europaspåret – ett förslag till en permanent förbindelse för godstrafik mellan Landskrona och Köpenhamn. I den senaste upplagan också med bilanslutning. Men mötet på fredagen handlar om stadsutveckling och godstransport i Skandinavien. Samarbetsorganisationen Greater Copenhagens inflytande på det området är begränsat.

Torkild Strandberg har dessutom bara styrelseuppdrag i Greater Copenhagen vart tredje år eftersom kommunerna sitter i styrelsen på skift.

– Om mötet går bra är det naturligt att vi måste träffas mer och utöka samarbetet, säger Torkild Strandberg till Rapidus.

Køges borgmästare, Marie Stærke, avböjer intervju. Hon deltar i Folkemødet med Landskrona och Trelleborg av "nyfikenhet på ämnet och för att bli klokare", säger hon.

Keld Broksø

Bransch:
» Myndighet/Organisation
Företag:
» Greater Copenhagen » Køge kommune » Landskrona stad » Trelleborg
Personer:
» Marie Stærke » Mikael Rubin » Torkild Strandberg

Fallskydd för rollatorer lanseras i Malmö

Rollatorn utvecklades i Sverige för 40 år sedan och har nästan inte förändrats sedan dess. Nu lanserar Medeonbolaget Brillianze ett fallskydd, RolloGuard, som automatiskt stannar rollatorn efter några få centimeter när den detekterat en farlig hastighetsökning.

– Uppfinningen gjordes av min pappa Sten-Thore Zander som var urmakare. Den är patenterad och genial, men faktiskt ganska enkel. Det fina med uppfinningen är att den är oerhört mångsidig, den kan användas på allt från små fiskerullar till stora godstågsvagnar, säger Patrik Zander, som i dag driver bolaget tillsammans med två anställda.

Tekniken bygger på en transversor som på helt mekanisk väg detekterar förändringar i rotationshastighet och applicerar en omedelbar broms. Det första användningsområdet för tekniken var att förhindra trassel på fiskerullar, en produkt Brillianze hade för avsikt att introducera på marknaden. Branschen visade stort intresse, men bolaget hade svårt att hitta finansiering. Sedan dess har tekniken anpassats till rollatorhjul och blivit godkänt som tillbehör till rollatorer av det danska märket Mobilex.

Det nya hjulet med fallskydd i navet lanseras nu och marknadsförs i Brillianzes säljbolag Rolloguard. Patrik Zander säger att bolaget ska ta in runt tio miljoner kronor i externt kapital i höst.

– Vi har som mål att detta ska vara en obligatorisk standard för rollatorer om fem till tio år, och har därmed mycket påverkansarbete framför oss gentemot sjukvård, fysioterapeuter, myndigheter och försäkringsbolag, säger Patrik Zander.

Elisabet Ottosson

Bransch:
» Teknik/Verkstadsindustri
Företag:
» Brillianze
Personer:
» Patrik Zander
RAPIDUS – nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen.

Chefredaktör/utgivare: Niclas Lindstrand, niclas.lindstrand@rapidus.se
Vd/styrelseordförande/försäljning: Jan Wifstrand, jan.wifstrand@rapidus.se

Telefon: 040-301790
Nyhetstips: rapidus@rapidus.se
Postadress: Stora Nygatan 59, 211 37 Malmö



Vi ber Rapidus kunder respektera lagen om upphovsrätt och alltså inte sända nyhetsbrevet vidare utan tillstånd. Men citera oss gärna, med uppgift om källan.

Som oberoende nyhetstjänst rapporterar vi om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi arrangerar också nätverksträffar med landets starkaste näringslivspersonligheter. Om du inte redan är abonnent – registrera dig direkt och ta del av Rapidus.