Wallenberg storsatsar i Lund

Wallenbergstiftelsen ger 400 miljoner kronor till synkrotronljuslabbet Max IV i Lund. Pengarna ska gå till minst sex experimentstationer för forskning på bland annat biomolekyler.

Stiftelsen anslår också 60 miljoner för att ge unga forskare möjlighet att arbeta utomlands vid världsledande laboratorier inom synkrotronljusfältet för att sedan återvända klokare till Lund.

 – Vi anser att Max IV har potential att utvecklas till en anläggning av världsklass vilket kommer att gynna svensk forskning, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, i ett pressmeddelande.

Max IV börjar byggas i höst och ska stå klart 2015. Anläggningen består av en 250 meter lång elektronaccelerator och två lagringsringar där den största har en omkrets av 528 meter. Synkrotronljuset sänds ut från ringen till anläggningens forskningsstationer där experiment görs på olika material. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: