Våga vägra finanskrisen 2

För några veckor sedan arrangerade Malmö stad ett frukostmöte för företagare med temat ”Våga vägra lågkonjunktur”.

Igår blev det som en repris, fast ändå inte. Kristianstad kommuns näringslivskontor hade arrangerat ett frukostmöte med rubriken ”Våga vägra lågkonjunkturen”, som liksom mötet i Malmö riktade sig till kommunens företagare.

Rubrikerna är nästan identiska på mötena som hölls med några veckors mellanrum, på platser med en dryg timmes tågresa ifrån varandra.

Trots rubrikernas likhet kändes innehållet väldigt olikt och arrangemangen vitt skilda. I Malmö möttes frukostgästerna av en buffé med juice, frukt, yoghurt, kaffe i porslinsmuggar med varm mjölk och färdigbredda smörgåsar. I Kristianstad var det kaffe i frigolitmuggar, mackorna bredde vi själva och juicen var blaskig.

Mingelfaktorn på mötet i Kristianstad var ganska låg – utplacerade bord lockade alla gästerna att sätta sig så snart de plockat på sig några frallor. Därmed var det nästintill omöjligt att se vilka som var i lokalen eller prata med andra än de man råkat hamna vid samma bord som.

Men, mötet i Kristianstad bjöd på några riktiga ljusglimtar i listan av talare. Vd:n för Åhmans i Åhus, Henning Beyer, gav några enkla tips att tänka på som företagare när det är lågkonjunktur.
Det handlade dels om att vårda sina kundrelationer, men också att se över bolagets organisation och struktur, så allt blir så bra som möjligt – det är nu det finns tid att göra det. När hjulen snurrar för fullt är det svårt att hinna med personalutveckling, att informera gamla kunder om nyheter eller fundera över bolagets riktning.

Att Henning Beyer dessutom var rapp och pigg i sin presentation förhöjde känslan av att han verkligen drar nytta av det som andra kallar för lågkonjunktur eller stiltje i affärerna.

Intressant också att höra Mikael Forsberg på Sparbanken 1826 tala om det ekonomiska läget i termer som ”det är ett bra prisläge, helt rätt tid att byta bil”. En väldigt tydlig signal om att bankerna vill få oss att fortsätta handla och hjälpa ekonomin igång igen, eller kanske få oss att låna pengar av banken till en ny bil./W-KS

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: